Kan bli Grammis för rockband från Nybro

Uppdaterad
Publicerad

Det småländska rockbandet Avantgardet är bland de nominerade när det ikväll ska avgöras vem som vinner kategorin Årets rock på Grammisgalan.

Ikväll är det dags för den 35:e upplagan av Grammisgalan. Bland de nominerade i kategorin Årets rock finns småländska Avantgardet, ett band som utgörs av Patrik Åberg och Rasmus Arvidsson från Nybro. De ska göra upp om musikpriset tillsammans med Johnossi, Thåström, Solen och INVSN.

Rasmus Arvidsson, sångare i Avantgardet, berättar att han blev lite häpen över nomineringen, men att det känns stort.

– Kvalitetsmässigt är jag inte förvånad, säger han, men eftersom vi varken har ett skivbolag eller är en del av branschen och sjunger i en tvättstuga i Nybro,  och gör musik vid ett  litet köksbord på Öland, blev vi lite överaskade.

Historisk nominering

Rasmus Arvidsson säger också att det är just nomineringen som är viktig för bandet, och att den kan vara unik i sitt slag.

– Jag ser det som historiskt att att ett band utan skivbolag nominerats till en grammis. Det har aldrig hänt förut, tror jag. Det är en framgång, inte bara för oss utan för alla indie-artister som tror på det här med att göra musik utan att synas på alla reklampelare.

På Östkusten intet nytt

Albumet som duon blivit nominerad för heter På östkusten intet nytt och är uppföljaren till deras uppmärksammade debutalbum. Den nya skivans texter lotsar lyssnaren genom berättelser från både en akutpsykmottagning och nöjeskrogen Sandra i Kalmar. Rasmus Arvidsson tror dock att det blir en annan musiker som belönas med grammisen ikväll.

–   Jag tror att Thåström vinner. Allt annat vore märkligt faktiskt. Hans musik är banbrytande och har alltid varit lika relevant.

Vad skulle det innebära för bandets framtid om Avantgardet vann?

– Absolut ingenting. Det är det som är det fina. Vi gör musik med hjärtat utanpå och utan baktankar. Jag tror att om vi får en grammis så kommer vi att ge bort den till någon som vill ha den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.