Foto: Scanpix

Kan drivas vidare – i mindre skala

Publicerad

Lars Jönsson, ekonomi- och finanschef i New Wave Group anser inte att det skulle vara omöjligt för en ny ägare till Orrefors och Åfors att driva produktionen vidare, fast i betydligt mindre skala.

-Det kan vara så att det finns mindre aktörer som tar över en del och då kan det finnas möjligheter, kanske främst i Orrefors. Det är en förhoppning att ny företagsamhet startar i de här lokalerna, men i mindre skala.

När New Wave Group, enligt planen, koncentrerar sin verksamhet till glasbruket i Kosta betyder det också att företaget satsar på att köpa in glasproduktionen från någon annan tillverkare.

-Vi minskar vår kostnadsmassa rejält genom att inte ha produktion. Då får man också en bättre anpassning till konjunkturnedgångar och uppgångar.

Ingen tidsplan

Men förändringen behöver inte nödvändigtvis betyda att produktionen flyttas till något låglöneland, enligt Jönsson.

-Det finns många glasbruk i Europa också, säger han.

Det finns, enligt Lars Jönsson, ingen tidsplan för när de nu aviserade förändringarna ska vara genomförda, men det handlar under alla förhållanden om senast under 2013. Jönsson utesluter dock inte att planen förverkligas redan före årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glasbruken hotade

Mer i ämnet