Foto: TT

Känd trafikbrottsling stoppad i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Vid 23-tiden på tisdagen stoppades en man i 60-årsåldern vid en bensinmack i Ljungby. Mannen, som är känd av polisen sedan innan för trafikbrott, är nu misstänkt för ytterligare ett fall av grov olovlig körning.

Det var vid en kontroll som polisen upptäckte att mannen återigen körde utan körkort, i en lånad bil.

Mannen, som är hemmahörande i Ljungby, är sedan tidigare dömd för 15 fall av grov olovlig körning och nio fall av rattfylleri – bara under 2019.

Polisen beslagtog nycklarna till bilen och bilbatteriet, för att mannen inte skulle kunna fortsätta sin färd.

Så här ser straffen ut för trafikbrott

I dag är straffet för rattfylleri böter eller fängelse i högst sex månader och för grovt rattfylleri fängelse i högst två år.

Rattfylleri kan du dömas för om alkoholkoncentrationen under eller efter färden uppgår till minst 0,2 promille i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften.

Grov rattfylleri gör du dig skyldig till om har haft en alkoholkoncentration som uppgått till minst 1,0 promille i blodet eller 0,50 milligram per liter i utandningsluften.

För drograttfylla döms man om man kör ett motordrivet fordon efter att ha intagit narkotika i så stor mängd att det under eller efter färden finns något narkotiskt ämne kvar i blodet. Undantaget är om narkotikan intagits i enlighet med läkares ordination.

Straffet för olovlig körning är böter och för grov olovlig körning fängelse i högst 6 månader.

Om någon vid förande av motordrivet fordon gör sig skyldig till grov oaktsamhet eller visar uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom. Kan personen dömas för grov vårdslöshet i trafik och fängelse i högst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.