Stefan Ingö är gruppchef för trafikpolisen Kronoberg. Foto: SVT

Trafikpolisen: ”De är en jättestor fara för sig själv och för andra“

Publicerad

Trafikpolisen griper rattfylleristerna gång på gång men de återvänder hela tiden till vägarna.
– De är en jättestor fara för sig själv och för andra, säger Stefan Ingö, gruppchef för trafikpolisen Kronoberg.

SVT Nyheter Småland har kartlagt de återfallsförbrytare som färdas på vägarna i Kronoberg och Kalmar. De kör rattfulla och utan körkort. Och trots att polisen griper dem är de snart ute på vägarna igen. För trafikpolisen i Kronoberg är de kända namn.

– De är i stort sett påverkade varenda gång de sätter sig i en bil. De är runt tio personer som är väldigt återkommande och det har de varit i många år. Det är väldigt frustrerande, säger Stefan Ingö.

Fixar pengar och droger

Flera av dem har missbrukat narkotika under lång tid och saknar körkort. Bilen används för att fixa pengar och droger och oftast kör de påverkade. Trots att polisen kontinuerligt griper dem och de döms till olika straff återvänder de snart påverkade på vägarna igen. Hur är detta möjligt?

 I klippet ovan berättar trafikpolisen Stefan Ingö hur de jobbar med återfallsförbrytarna i trafiken.

I dag är straffet för rattfylleri böter eller fängelse i högst sex månader och för grovt rattfylleri fängelse i högst två år.

Rattfylleri kan du dömas för om alkoholkoncentrationen under eller efter färden uppgår till minst 0,2 promille i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften.

Grov rattfyllerigör du dig skyldig till om har haft en alkoholkoncentration som uppgått till minst 1,0 promille i blodet eller 0,50 milligram per liter i utandningsluften.

För drograttfylla döms man om man kör ett motordrivet fordon efter att ha intagit narkotika i så stor mängd att det under eller efter färden finns något narkotiskt ämne kvar i blodet. Undantaget är om narkotikan intagits i enlighet med läkares ordination.

Straffet för olovlig körning är böter och för grov olovlig körning fängelse i högst 6 månader.

Om någon vid förande av motordrivet fordon gör sig skyldig till grov oaktsamhet eller visar uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom. Kan personen dömas för grov vårdslöshet i trafik och fängelse i högst två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Återfallsförbrytarna på de småländska vägarna

Mer i ämnet