Kaniner en säkerhetsrisk för slottsbesökare

Uppdaterad
Publicerad

Kaniner har grävt många djupa hål i slottsvallen vid Kalmar slott. Något som kan komma att utgöra en säkerhetsrisk för besökarna. Nu måste alla säkerhetsräcken bytas ut.

De senaste åren har kaninerna – som är ett återkommande problem för slottet – grävt i vallen så mycket att säkerhetsräckena och betongklumparna i vallen runt om tappat fästet och börjat kasa ner mot vallmurarna. Det här kan inom kort innebära en säkerhetsrisk för både dem som sköter driften vid slottet och för besökare.

– Det är inte farligt att gå här just nu, men fortsätter det här kommer det att bli en säkerhetsrisk, säger Anders Magnusson på Statens fastighetsverk.

Men nu har Statens fastighetsverk beslutat att byta ut alla säkerhetsräcken runt om slottsvallen. Betongklumparna ska tas bort och istället kommer räcket att slås ner djupare direkt i vallen för att öka säkerheten vid en fallolycka.

– Det kommer att bli ännu säkrare och vi kommer att göra det etappvis. Vi räknar med att allt ska vara utbytt i början på 2017, säger Anders Magnusson.

Men kaninerna kommer att fortsätta gräva, vad mer kan ni göra åt det problemet?

– Vi har ju skyddsjakt. Sedan håller vi på att utreda problemet med andra metoder. Men kaniner är ju bra på att fortplanta sig så det är inte lätt, säger Anders Magnusson på Statens fastighetsverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.