Kaninernas grävande är ett fortsatt problem runt Kalmar slott. Foto: TT

Kaniner fortsätter att orsaka problem – 500 skjuts under året

Publicerad

Vilda kaniner har blivit ett vanligt inslag i stadsbilden i Kalmar. Men de söta kaninerna orsakar också problem. I sommar har ett hundratal fått skjutas av.

Tydligast har kaninproblemet märkts runt vallarna på Kalmar slott, där de grävt små hål och gångar som besökare lätt kan snubbla i.

För två somrar sedan tvingades man byta ut alla säkerhetsräcken runt slottsvallarna, eftersom de djupa kaningroparna gjort att de börjat lossna. Men trots att problemet är känt sen innan har inte läget blivit bättre.

– Problemet kvarstår. Kaninerna har inte flyttat, tyvärr, säger Tommy Josefsson, intendent på Kalmar slott.

Fyller igen hålen

I sommar har Destination Kalmar, som driver verksamheten på slottet, fått fylla i ett 20-tal mindre hål och en handfull underjordiska gångar i vallarna som kaninerna grävt upp.

Problemen med kaninhålen uppmärksammades redan 2015 när Kalmar slott fick byta ut sitt säkerhetsräcke. Foto: Niclas Wimmerberg

Destination Kalmar har fört en diskussion med Statens fastighetsverk, som äger slottet, om ytterligare åtgärder. Men hittills har man kommit fram till att avskjutning av kaninerna är det enda som hjälper.

– Man kan lägga nät längs sidorna på vallen för att hindra kaninerna från att komma ner i marken, men av olika skäl har man valt att inte göra det. Det har väl inte fallit så väl ut på andra platser man gjort det, säger Tommy Josefsson.

500 skjuts varje år

Enligt kommunjägarna, som fått uppdraget att skjuta vildkaninerna har man redan skjutit 150 kaniner hittills i år i Kalmar. Prognosen för hela året är omkring 500 skjutna kaniner, och drygt 100 av dem skjuts vid Kalmar slott.

– Det är det vi kan göra, att minska beståndet. Jägarna är inte här dagtid, utan jagar tidigt på morgnarna och nätterna.

Varför är det så många kaniner just vid slottet?

– De har få naturliga fiender, även om vi vet att det stryker rävar och även iller runt slottet. På något vis så trivs de väl här och har gott om föda på grässlänterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.