Det här är en av de tre kanoner som nyligen bärgats från vraket av regalskeppet Kronan. Foto: Kalmar läns museum

Ytterligare tre kanoner har bärgats från Kronan – ”det kan finnas några till”

Publicerad

Pandemin har gjort att de årliga dykningarna på vraket efter regalskeppet Kronan har fått pausas. Men istället för att anlita frivilliga dykare, har man tagit hjälp av Försvarsmakten för att ändå fortsätta utgrävningarna. På så sätt har ytterligare tre kanoner åter fått se dagens ljus efter 350 år på Östersjöns botten.

På Kalmar läns museum finns utställningen kring utgrävningarna av regalskeppet Kronan, som sjönk vid ett sjöslag utanför Öland 1676. 

Tobaken viktig på 1600-talet

Utgrävningarna har pågått i 40 år och mer än 35.000 föremål har bärgats, bland annat 47 kanoner. Efter konservering visas somligt upp i utställningen, som hela tiden förnyas. I år finns bland annat en ny monter med pipor och tobak – något som i stort sett alla 850 besättningsmän använde.

I utställningen ser man nystan, nästan som reprullar, med spunnen tobak som man klippte  i bitar som röktes i kritpipor. 

– Tobaken var oerhört viktig, och en väldigt demokratisk produkt, skulle man kunna säga. För den användes av alla befolkningsskikt, hög som låg, säger Lars Einarsson, projektledare för Kronanundersökningarna.

I stort sett alla rökte ombord på regalskeppet Kronan. Mängder av tobak har bärgats från vraket. Tobaken spanns i nystan, som man klippte en bit ifrån och sedan rökte i kritpipa. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Brädlapp berättar

Ett annat nytt objekt i utställningen är en till synes anonym liten brädlapp. På brädan syns inristade bokstäver först till synes lite huller om buller. Bland annat är bokstaven S bakvänd, sannolikt för att det var lite si och så med läs- och skrivkunskaperna på 1600-talet.

Och även en liten brädlapp berättar en historia om de ombordvarande. 

– Det tycks vara initialerna av fem stycken män och deras fem hustrur på en anspråkslös brädlapp som vi nu har hittat i modern tid, och kan se det som ett budskap från det förgångna, säger Lars Einarsson.

Brädlappen berättar att fem män på Kronan har karvat in sina initialer ovanför initialerna av sina respektive fruar. Skrivkunnigheten under 1600-talet var lite varierande. Därför är alla S spegelvända. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Försvaret rycker in

Vanligtvis grävs det på Kronanvraket, som ligger på botten tre kilometer utanför Hulterstad på Öland, varje sommar med hjälp av dykare som arbetar ideellt. Under pandemin har inte detta varit möjligt. Istället har man anlitat Försvarsmakten och utgått från ubåtsbärgningsfartyget HMS Belos. 

Detta har haft det goda med sig att man har kunnat nyttja helt andra resurser när det gäller dykkapacitet och inte minst lyftkraft. Bland annat har ytterligare tre tunga kanoner bärgats med hjälp av dykarna på Belos.

I klippet ovan berättar Lars Einarsson mer om de kanoner som tros finnas på havsbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.