Håkan Hjalmarsson, koncernchef för stolföretaget BE-GE Seating i Oskarshamn, förbereder sig noga inför Brexit Foto: SVT/TT

Kaos hotar vid Brexit – men småländska jobb inte i fara

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 oktober väntas Storbritannien lämna EU – med eller utan ett avtal. SVT Nyheter Småland har talat med flera småländska företag som gör affärer med Storbritannien. De räknar med byråkratiskt kaos men ser inget omedelbart hot mot jobben.

Trävaruföretaget Vida har verksamhet i Kronoberg och ungefär 30 procent av företagets export går till Storbritannien. Nu fokuserar man istället på andra marknader för att minska sin exponering mot Storbritannien.

– Vi är väldigt beroende av hur pundet försvagas eller stärks vid en hård Brexit. Så det är något som vi följer noga, säger VD:n Måns Johansson.

Men några nedskärningar i personalstyrkan på grund av Brexit finns inte på horisonten för Vida.

– Det är absolut inga arbetstillfällen i fara, säger Måns Johansson.

Tvärtom menar han att företaget kan behöva anställa fler personer om en så kallad hård Brexit inträffar.

– Det kommer att innebära en hel del administration på den svenska sidan så vi får se om vi behöver bemanna upp med mer personal.

Flera av företagen som SVT Nyheter Småland talat med har redan idag export till länder utanför EU och har därför väl inarbetade rutiner för sådan verksamhet.

Logistiskt kaos hotar

Henrik Isaksson är samordnare för Brexit på Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel. Han menar att en hård Brexit kommer att leda till ett logistiskt kaos med varor som fastnar vid gränserna. Anledningen är att många företag inte har koll på reglerna för export över EU:s gräns.

– Det finns något som heter Eori-nummer. Man får det av tullen och det är absolut nödvändigt för att föra en vara över EU:s gräns, säger han.

Enligt Henrik Isaksson så har dock många företag som idag handlar med Storbritannien inte sökt något Eori-nummer. Och på den brittiska sidan finns siffror som visar att 75 procent av företagen som exporterar produkter från Storbritannien till EU ännu inte har något Eori-nummer. Trots ett omfattande upplysningsarbete från myndigheterna där.

– Informationen når inte fram. Det innebär att om du som svenskt företagare har gjort ditt arbete men din brittiska partner inte har gjort det så kommer varorna likt förbannat att fastna. Det här är inte förhandlingsbart och det kommer att slå till pang bom och ovillkorligt.

I klippet ovan  berättar Håkan Hjalmarsson, koncernchef för  BE-GE Seating, hur de förbereder sig  inför Brexit.

Eori-nummer

Eori-nummer är ett system inom EU för att identifiera personer och företag som importerar varor från ett icke-EU-land till ett EU-land. Eori-systemet används också om du ska exportera varor från ett EU-land till ett land utanför EU.

Alla som ägnar sig åt sådan import eller export är sedan den 15 september 2010 skyldiga att ha ett Eori-nummer, som är ett nummer som är unikt för just den personen/företaget. Numret används i kontakt med EU-ländernas tullmyndigheter och syftet med systemet är att öka säkerheten vid import till EU och export ut från EU.

I Sverige är det Tullverket som utfärdar Eori-nummer. Undantag från kravet på Eori-nummer finns bland annat för privatpersoner som importerar varor för eget, privat bruk och för varor där ett EU-land enbart är transitland för vidare export utanför EU.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.