Foto: Ole Berg-Rusten TT

Kapaciteten av coronatest dubbleras i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i slutet på veckan kommer Region Kronoberg mer än fördubbla sin kapacitet när det gäller att testa personer med misstänkt covid-19. Detta tack vare en ny leverantör av tester.

Sedan fyra veckor tillbaka analyserar Region Kronobergs eget laboratorium alla coronavirus-prover. Nu kommer verksamheten kunna öka från 700 tester i veckan till cirka 1500.

– Det kommer bli väldigt viktigt för tester av personer med riskyrken så som sjukvård och omsorg, säger Oskar Ekelund som är verksamhetschef för laboratoriet i Kronoberg.

Region Kronoberg utför redan i dag en hög andel coronatester på personal som känner symptom på luftvägsinfektion. Enligt regionen har ungefär 55 procent av de tester som utförts i Kronoberg gjorts på personal inom vård och omsorg.

”Helt annan trygghet”

Att analysera det nya coronaviruset är komplicerat och varje lokalt labb bygger upp sina egna metoder. Hittills har Region Kronoberg använt en metod som innebär att det behövs komponenter från upp till sju olika leverantörer för att utföra ett test. Det har gjort systemet sårbart och begränsat antalet tester som kan utföras. 

Men nu har Region Kronoberg alltså hittat en ny leverantör som kan stå för alla komponenter som behövs. 

– Det blir en helt annan trygghet och vi blir väl försörjda med allt som behövs för att bedriva diagnostiken, säger Oskar Ekelund. 

Svar på 45 minuter

Enligt Region Kronoberg är väntetiden på ett testsvar cirka sju timmar. Men även här sker utveckling och flera olika tillverkare börjar nu erbjuda snabbare tester, något som enligt Oskar Ekelund kan vara en fördel för akutpatienter.

– Vi står i kö till alla tillverkare som har sådana tester på gång. Förhoppningen är att få tag i ett test som ska kunna ge ett resultat på bara 45 minuter. Det skulle vara jättebra om vi får till snabbare tester för våra svårast sjuka patienter, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet