Ett tiotal lokala producenter kom till Reko-ring-Växjös första träff. Foto: Ricardo Garcia Canchaya

Kapade mellanhänder ska minska på matsvinnet

Publicerad

För första gången arrangerades en Reko-ring-träff i Växjö som vill skapa direkta mötesplatser mellan konsumenter och producenter för att bland annat minska på matsvinnet.

Reko-ring som på senare tid dykt upp på olika platser i Småland har nu kommit till Växjö. På en parkeringsplats bakom polishuset i Växjö anordnades en träff mellan lokala producenter och konsumenter.

– Jag tycker vi behöver fundera på hur vi konsumerar och hur mycket mat vi slänger. Här får man en relation till den mat man köper och det kan hjälpa oss att hitta en lösning på bland annat matsvinnet, säger Lena Jidne, en av initiativtagarna till Reko-ring-Växjö.

Tar bort mellanhänder

Grundtanken med Reko-ring är att skapa direkta mötesplatser mellan marknadens främsta aktörer för att främja lokalproduktion av ekologiska matvaror genom att göra det enklare för konsumenter att upptäcka lokala gårdar och producenter.

Genom att ta bort samtliga mellanhänder till slutkonsument kan man åstadkomma ett förändrat beteendemönster hos både konsumenter och producenter, som i sin tur och på sikt kan resultera i mindre matsvinn, enligt förespråkarna av Reko-ring.

– När man värderar maten mer så kastar man ju mindre av den, säger Lena Jidne.

Förbeställda varor

Alla varor som säljs på träffen är förbeställda vilket innebär att leverantörerna tar med sig exakt mängd varor som kommer att säljas.

Jennifer Siebolds har sin gård i Åseda och säljer bland annat ägg, kryddor och grönsaker.

– Man skördar bara det som är beställt och därför blir det mindre svinn, färre förpackningar och mindre arbete. På en vanlig torgförsäljning står varorna under sol hela dagen och det som inte säljs är ibland förbrukade och måste kastas, säger hon.

Reko-ring vill också göra samhället mindre beroende av import av varor och skapa alternativ till storproduktion av livsmedel som använder giftiga kemikalier och bekämpningsmedel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer