Trots att han fick rätt i domstol så får han fortfarande ingen färdtjänst Foto: Richard Söderberg/SVT

87–årige Karl har en mil till bussen – nekas färdtjänst

Uppdaterad
Publicerad

87–årige Karl Eriksson rekommenderades av två olika läkare att ansöka om färdtjänst. Men Länstrafiken Kronoberg sa nej – nu riskerar han att bli isolerad i sitt hem.

Karl Eriksson bor i den lilla byn Kråketorp som ligger drygt fyra mil norr om Växjö. Han har nedsatt syn och två olika läkare har skrivit intyg om att Karl inte får köra bil. Han får värk i sina ben om han går längre än 200 meter.

Isolerad i sitt hem

Den närmaste busshållplatsen ligger över en mil bort. Karls distriktsläkare rekommenderade att han skulle ansöka om färdtjänst hos Länstrafiken Kronoberg. Men där tog det stopp.

– De gjorde avslag på min ansökan. Jag kände mig orättvist behandlad så jag överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Växjö, säger Karl Eriksson.

Långbänk i rätten

Förvaltningsrätten gav Karl rätt att få färdtjänst, men Länstrafiken Kronoberg gav sig inte utan överklagade domen till kammarrätten i Jönköping.

Enligt överklagan menar Länstrafiken Kronoberg att det långa avståndet till busshållplatsen inte är tillräckliga skäl att bevilja färdtjänst.

– Det är helt tokigt, de menar att jag ska ta mig till en busshållplats som ligger över en mil bort. Men de berättar inte hur det ska gå till. Jag kan ju varken köra bil eller gå längre sträckor, säger Karl Eriksson.

Kan handla mat

Länstrafiken Kronoberg erbjuder dock en tjänst som kallas kompletteringstrafik för de personer som bor långt ifrån en busshållplats. Enligt en tidtabell finns det möjlighet för Karl att under tre dagar i veckan boka plats i en taxi för färd till Lammhult.

Där kan Karl handla mat och uträtta ärenden under två timmars tid. Men utöver den tjänsten är Karl isolerad i sitt hem.

– Jag önskar att jag kunde få lite mer frihet att kunna träffa släkt och vänner. Det hade varit trevligt att gå på teater någon kväll, men det kan jag inte. Jag är fast här, säger Karl Eriksson.

Region Kronoberg som handlägger och beslutar om färdtjänst i Växjö kommun avböjer att kommentera ärendet utan hänvisar till kommande beslut i kammarrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer