Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör OKG:s vd Johan Lundberg svara på hur man tänker på säkerheten när över tusen utomstående arbetare tas in på kärnkraftverket – i klippet ovan. Foto: OKG

Kärnkraftverket i Oskarshamn kopplas bort i 55 dagar – ska underhållas

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kopplades Sveriges största kärnkraftverk, Oskarshamn 3, bort från elnätet för ett 55 dagar långt planerat underhåll. 1100 externa entreprenörer är på plats och gör allt i från att serva ytskikt i kylvattentunneln till att byta ut kärnbränslet.

– Jämför man med en bil så är det kamremsbyte efter 15 000 mil. Nu är det vissa saker vi måste göra efter tre års tid som kommer tillbaka med viss regelbundenhet, säger Johan Lundberg, vd på OKG.

Den större revisionen, som görs var tredje år, har föregåtts av intensiv planering och förberetts i flera år.

Oskarshamn

– Vi vet exakt vad som ska göras vilken dag och vilken timme, och har dagliga uppföljningar. Det är ett minutiöst arbete, säger Johan Lundberg.

KLIPP: Sveriges största kärnkraftverk kopplas från – så påverkas elpriserna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under åtta veckor pågår revisionen på kärnkraftverket i Oskarshamn. I klippet får du svaret på hur det arbetet påverkar elpriset.

Revisionen i siffror

• 20 procent av kärnbränslet byts ut.

• 1100 externa entreprenörer tas in, både svenska och från anda länder, bland annat Polen och Slovenien.

• 2234 planerade drift- och underhållsarbeten utförs runt om i O3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet