Foto: TT / Silvia Izquierdo

Avelsprogram för bondkatter väcker raseri hos kattvänner i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket har godkänt ett avelsprogram för bondkatter – och det får kattmänniskor att gå i taket. Över 70 djurskyddsföreningar har tagit initiativ till en namninsamling mot beslutet. Nu har Jordbruksverket bestämt sig för att se över frågan igen.

Det är den nystartade föreningen Lantrasföreningen Bondkatten som tagit fram avelsplanen för svensk bondkatt. Föreningen anser att bondkatt är en egen ras och att den inte ska förväxlas med begreppet huskatt.

”Helt absurt”

Pia Lindkvist, ordförande för Djurens Vänner i Växjö, upprörs över att Jordbruksverket godkände avelsprogrammet i vintras. 

– De borde lägga energi på märkning och registrering av katter istället, säger Pia Lindkvist. 

Hon får medhåll av Petra Owen från Katthjälpen Kronoberg. 

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta, det är helt absurt, säger Petra Owen.

Okontrollerad avel

Målet med avelsplanen är att bevara bondkatten som musjägare i gårdsnära miljöer. Det står även att bondkatter, som inte används till avel, bör kastreras eller avlivas, och att avlivning kan göras av kattägaren själv. 

– Alla katter har jaktinstinkt och kan bli bra musjagare om det är det man vill. Och man bör tala med en veterinär när en katt ska avlivas, säger Pia Lindkvist.   

Men det som upprör allra mest är denna formulering om katthållning: Att låta fertila katter vistas utomhus är en förutsättning för lantrasens bevarande. 

– Det här höjer inte kattens status, snarare tvärtom, säger Pia Lindkvist.

Kattvänner menar att kontentan av avelsplanen är att den innebär oansvarig katthållning och okontrollerad avel.

Förra sommaren gick Jordbruksverket ut med nya rekommendationer om att kattägare bör kastrera sina utekatter. Syftet var att höja kattens status genom att ställa högra krav på kattägare. Nu menar alltså kattvänner runt om i landet att avelsplanen för bondkatter går emot de gällande riktlinjerna. 

– Det är väldigt svårt att förstå hur Jordbruksverket kan tala emot sig själva och sina egna föreskrifter, säger Pia Lindkvist. 

”Tar till oss synpunkter”

Både Djurens Vänner Växjö och Katthjälpen Kronoberg står med som initiativtagare till namninsamlingen. Drygt 14 000 har i nuläget skrivit under mot Jordbruksverkets beslut. Det har fått myndigheten att tänka om.

– Vi tar till oss av de synpunkter som förts fram och har därför bestämt att se över detta beslut igen, säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket, till SVT. 

I slutet av veckan ska Jordbruksverket komma med nytt besked om planen med avelsplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.