Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Torstensson (KD) föreslår att tre av kommunens skolor ska läggas ner. Hör varför i klippet. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

KD i Ljungby vill lägga ner tre landsbygdsskolor

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Ljungby går som första parti ut och berättar att de vill att tre mindre skolor – Bolmsö, Angelstad och Vittaryd – läggs ner.

– Alternativet är att utbildningsförvaltningen fortsatt går med underskott och att vi behöver dra ner på antalet lärare, säger Emil Torstensson (KD), vice ordförande i utbildningsnämnden, till SVT Småland.

Beskedet kommer efter ett möte som hölls på måndagen. Där fick samtliga politiker i kommunen ställa frågor till de konsulter som tagit fram den skolutredning som presenterades för kommunstyrelsen i januari.

KD enda partiet som förordar nedläggning – i nuläget

Efter mötet höll partierna gruppmöten, men det är än så länge bara Kristdemokraterna som gått ut offentligt och sagt att de vill att tre skolor ska försvinna.

– Vi tycker att det här är en fråga som mår bra av att diskuteras öppet. Vi vill gärna veta hur de partier som säger nej till att lägga ner skolor har för lösning för att skolan i Ljungby kommun ska vara likvärdig i hela kommunen, säger Emil Torstensson.

Kristdemokraterna förespråkar inget av de tre alternativen som presenteras i skolutredningen. I stället vill de se att skolorna i Vittaryd, Angelstad och Bolmsö läggs ner.

– Där ser vi många lösningar som är bättre för eleverna, både socialt och pedagogiskt, säger Emil Torstensson.

Vill lägga ner Angelstad och Vittaryd – behålla Agunnaryd

Bolmsö är kommunens minsta skola med bara 30 elever. Men i Kristdemokraternas förslag innebär att skolan i Agunnaryd finns kvar, trots att den är mindre än skolorna i Angelstad och Vittaryd. De vill även behålla skolan i Hamneda, som också är mindre än de i Angelstad och Vittaryd.

– Både Agunnaryd och Hamneda är orter som alla politiska partier i Ljungby kommun tagit beslut om att vi ska satsa på som så kallade serviceorter. Därför vill vi att det ska genomsyra alla beslut, även de som gäller skolstrukturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.