Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Brandt, ordförande i Vittaryds föräldraförening, är inte positiv till Kristdemokraternas förslag att lägga ner skolan. Foto: SVT

Vittaryd mobiliserar för att rädda skolan: ”Vi vill inte ha grundlösa beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Vittaryd motsätter sig KD:s förslag att lägga ned skolan och låta eleverna åka till närliggande skolor istället.

– Att lägga ner skolan blir första steget i att avfolka landsbygden, säger Jenny Brandt, ordförande i Vittaryds föräldraförening.

Ljungby kommun ska spara pengar och Kristdemokraterna vill att skolorna i Vittaryd, Angelstad och Bolmsö läggs ner.

– Vi tycker att det är tråkigt men samtidigt bra att debatten om skolorna tar fart nu, säger Jenny Brandt, ordförande i Vittaryds föräldrarförening som kämpar för att behålla skolan.

Ett 40-tal personer är direkt engagerade i skolfrågan i Vittaryd. De har uppvaktat flera politiska partier och har även kallat KD till ett möte under tisdagskvällen.

– Vi kräver beslut förankrade i konkreta kalkyler och baserade på utredningar om hur barnen och bygden kan påverkas av en nedläggning. Vi vill ha långsiktiga och hållbara beslut, säger Jenny Brandt.

”Vi har satt barns bästa främst”

Kristdemokraternas Emil Torstensson säger till SVT att han har full förståelse och respekt för den oro som barn, föräldrar och ortsinvånare känner men att politiken först med barnens bästa för ögonen.

– Vi har satt barns bästa främst. Om vi samordnar kan vi erbjuda en mer närvarande elevhälsa, kuratorer, elevstödjande resurser och lärare som kan arbeta i grupp runt eleverna och det tror vi är jätteviktigt, säger Emil Torstensson (KD), vice ordförande i utbildningsnämnden i Ljungby kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.