Foto: TT

KD och SD starka i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Smålänningarna röstade inte som Sverige i helhet. Hade smålänningarna fått bestämma hade FI inte kommit in i EU-parlamentet.

På samma sätt som med Feministiskt initiativ, FI, så röstade smålänningarna annorlunda än riksgenomsnittet vad det gäller Miljöpartiet. I alla de tre Smålandslänen hade Miljöpartiet siffror under riksgenomsnittet.

Centerpartiet är stort i alla de tre Smålandslänen.

EU-valet i Småland

Kristdemokraterna fortsätter att vara stora i Småland och framför allt i Jönköpings län med 16,3 procent. Om Jönköpings län hade varit ett minisverige hade KD fått tre mandat i Europaparlamentet.

Folkpartiet är inte starkt i Småland och Moderaterna har tappat kraftigt i alla tre Smålandslänen.

Socialdemokraterna är starka i Småland och ligger över riksgenomsnittet i alla tre länen.

Vänsterpartiet har tappat i Småland, förutom i Kalmar län.

Sverigedemokraterna växer i hela Småland, framför allt i Kronobergs län där SD har 12,6 procent.

Kryssade namn ska räknas

– Centerpartiet har ett starkt fäste i Småland. Sverigedemokraterna växer och Kronobergs län är partiets tredje starkaste län efter Blekinge och Skåne, säger statsvetaren på Linnéuniversitetet Stefan Höjelid till Smålandsnytt.

EU-kandidater från Småland som troligtvis kommer in Europaparlamentet är Anna Heed (S) från Kalmar län, som då blir omvald. Från Jönköpings län kommer troligtvis Kristina Winberg (SD) in samt hennes partikollega Peter Lundgren från Gnosjö.

Alf Svensson är inte längre med på KD:s EU-lista, hans plats tas istället troligtvis över av journalisten Lars Adaktusson.

På onsdag när alla röster och förkryssade namn är räknade, då blir det helt klart vilka personer som tar sig till Europaparlamentet.

Mer detaljer om resultatet i EU-valet kan du läsa på valmyndighetens hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Småland

Mer i ämnet