Björn Malmström på Kemikalieinspektionen avråder från att rädda rådjurskid som ligger gömda i högt gräs med sköljmedel. Foto: Kemikalieinspektionen/TT

Sköljmedel ingen bra metod för att rädda rådjurskid

Uppdaterad
Publicerad

Att använda sköljmedel för att hindra rådjur från att gömma sina ungar i vallodlingar är något som Kemikalieinspektionen avråder från. ”Det är viktigt att kemiska produkter bara används till det som de är avsedda för”, säger Björn Malmström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen.

För att hindra rådjur från att gömma sin ungar i hög växtlighet på åkrar, och där riskeras att trasas sönder av slåttermaskiner, så sprids sköljmedel ut runt fälten. En doft som rådjuren skyr och en metod som har använts i över femton år på Öland.

Men Kemikalieinspektionen avråder från att använda sköljmedel i naturen.

För att skydda miljö och hälsa från skadliga effekter av kemikalier är det viktigt att kemiska produkter bara används till det som de är avsedda för. Att använda kemiska produkter på andra sätt kan innebära risker som tillverkarna inte har förutsett eller utrett, säger Björn Malmström pressansvarig på Kemikalieinspektionen.

Inte utvärderat nyttan

Men kan inte nyttan vara större än skadan i det här fallet?

– Vi har inte gjort någon värdering av nyttan i jämförelse med att sprida sköljmedel i naturen. Men generellt så anser vi att man ska använda produkter för det som de är avsedda för. Det finns ju en rad andra metoder som man kan använda, som buller eller sopsäckar som spänns upp på åkrarna för att skrämma bort rådjuren så det finns andra alternativ, säger Björn Malmström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet
Mer Småland
Mer Nyheter