Hans Rosenberg som är presstalesperson för Svenska Kennelblubben med Ecko (curly coated retriever) och Ryssen (mops). Foto: Anneli Granath

Kennelklubben: ”Respekten för hundar har minskat”

Publicerad

Varje år är det tusentals människor som får uppsöka sjukhus efter att blivit bitna eller angripna av en hund. Det visar siffror från Socialstyrelsen. Svenska Kennelklubben tror att en anledning kan vara att allmänhetens respekt för hundar som djur har minskat.

Hans Rosenberg är presstalesperson för Svenska Kennelklubben. Han menar att allmänhetens respekt och förståelse för hundar har minskat. 

– När jag var liten blev jag väldigt tydligt upplärd med: Du går aldrig fram till en hund som sover eller äter. Inte heller till en ensam hund som sitter uppkopplad. Och om det finns lösspringande hundar så springer man inte själv utan står still, säger han.

Hans Rosenberg ser allt för ofta människor som på ett för närgånget sätt går fram till hundar för att till exempel hälsa.

– Hunden kan inte säga till att du ska backa för att jag äter. Utan den morrar och om människan ändå kommer fram så säger hunden till med ett bett. Har då hunden anfallit?

Personlighetstester för hundar

Enligt Hans Rosenberg kan man aldrig garantera att en hund inte biter oavsett hur väldresserad hunden än är. 

Men som hundägare kan man läsa sin hund så man inte utsätter den för vissa situationer. Ett hjälpmedel kan vara de beteende- och personlighetstester som Svenska Kennelklubben erbjuder alla hundar oavsett ras. 

– Testerna är jätteviktiga för där kan du som hundägare själv lära dig hur din hund till exempel agerar vid trängda situationer. Intresset för testerna har ökat genom åren men vi ser gärna att fler hundägare skulle delta med sina hundar, säger Hans Rosenberg.

1. Fråga alltid först om du får hälsa på hunden? Det ska vara hundens avgörande!

2. Gå aldrig fram till en hund som är kopplad och ensam!

3. Stör aldrig en hund som äter!

4. Stör aldrig en hund som sover!

5. Spring aldrig där det finns lösspringande hundar!

6. Kommer en hund springande mot dig – STÅ STILLA! Och bli ointressant för hunden, som en säck potatis!

7. Respektera att alla hundar inte ska hälsa på varandra!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer