Men många hundslagsmål skulle gått att undvika om hundägarna läst av sin hunds signaler, menar hundexperten Pierre Wahlström. Foto: Hasse Holmberg TT

Undvik hundslagsmål – så här läser du av din hund

Publicerad

Hundar som ryker ihop och slåss är inte ovanligt. Men många hundslagsmål skulle gått att undvika om hundägarna läst av sin hunds signaler, menar hundexperten Pierre Wahlström.

Pierre Wahlström har lång erfarenhet av att testa och utvärdera olika hundrasers mentalitet, både civilt och inom försvarets hundenhet. Enligt honom är det många faktorer som påverkar en hunds sinnesstämning. Plötsligt kanske en hund agerar helt annorlunda mot vad den brukar.

– Hunden kan till exempel ändra beteende med ålder och löp. Därför måste vi hundägare alltid vara uppmärksamma på våra hundars signaler, säger han.

Pierre Wahlström liknar att rasta en hund med att köra bil i trafiken. Är man uppmärksam kan man utnyttja att hundarna ger så tydliga signaler på om ett hundbråk är på gång.

I klippet förklarar Pierre Wahlström vad du ska hålla utkik efter hos din hund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.