Foto: SVT

Kinesisk Qigongmästare på besök

Uppdaterad
Publicerad

Växjö har just nu ett unikt besök av en qigongmästare från Kina och förväntningarna på henne inför helgen är stora.

Fan Xiulan är grundare av den medicinska qigongmetoden Biyun och hon har kommit till Växjö för att undervisa under helgen och hon blev direkt förtjust i platsen.

– Växjö är väldigt vackert. När jag tittade ner från planet såg jag massor med sjöar med spegelblank yta. Jag känner också att luften här är ren att andas, säger Fan Xiulan.

TV: Se hela inslaget här

Qigonggruppen i Växjö har länge arbetat för att få hit Fan Xiulan och förväntningarna är stora bland utövare av qigong från hela södra Sverige.

– Det är underbart att hon är här nu. Vi har drömt dom det här i mellan 10 och 15 år, så hon är efterlängtad. Vissa ser med spänning fram emot att få ta det efterlängtade sista steget i Biyunmetodens tredje nivå, Femte Elements qigong av mästaren själv, säger Ewa Denward Olah, talesperson för Qigonggruppen i Växjö.

Qigonggruppen i Växjö Foto: SVT/Clary Kroon

Långsamma rörelser

Qigong kom till Sverige på 90-talet och idag utövas ett 20-tal olika metoder varav Biyunmetoden är en av de största. I Qigong gör man långsamma och mjuka rörelser med andning och koncentration. 

–  Jag är 82 år och känner mig pigg och orkar mycket. Det tackar jag qigongen för, säger Gunnar Westinius, som deltar i helgens kurs.

Intresset för kurserna har varit stort och ett 70-tal förväntansfulla personer kommer delta under helgen.

– Jag är så himla glad för att jag har sett att många människor vill gå en väg där de hjälper sig själva. Det är det bästa sättet att öppna sitt medvetande och sina tankar, säger Fan Xiulan.

Det här är Qigong

Metoden består av mental koncentration, enkla rörelser och andning för att förbättra cirkulationen av energi i kroppen. Qigong utvecklades i Kina som en av fem huvudmetoder inom traditionell kinesisk medicin med syfte att förebygga samt behandla sjukdomar. Kinas filosofiska och andliga traditioner samt kampkonst har också bidragit till qigongens utveckling.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.