Ungdomar som inte får vårdnadshavares tillstånd att vaccinera sig kommer behöva genomföra en mognadsbedömning. Foto: SVT/TT/Region Kronoberg

Minderåriga kan vaccineras utan vårdnadshavarens samtycke

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har gett klartecken att regionerna kan börja vaccinera ungdomar födda 2005 och tidigare mot covid-19 från 9 augusti. Både Kalmar och Kronoberg planerar att inleda sina vaccineringar på utsatt datum.

Vaccinet som kommer användas är Pfizer/Biontechs – som är godkänt för personer över 12 år av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Båda regionerna räknar med att vaccinationerna kommer ske i samma lokaler som används i nuläget.

Krävs författningsändring

Innan vaccinationerna av ungdomarna kan börja ska Socialstyrelsen emellertid genomföra en författningsändring som tillåter sjuksköterskor att ordinera vaccinering av ungdomar mellan 16 och 18 år.

I nuläget är det nämligen bara läkare som får ordinera vaccinering av personer yngre än 18 år.

– Annars kommer vaccinationerna ta onödigt lång tid om vi måste ha läkare på plats för att vaccinera, säger Lena Anderson Nazzal, vaccinsamordnare Region Kronoberg.

Mognadsbedömning kan krävas

Vårdnadshavaren måste fylla i en blankett som ska ge samtycke till att barnet vaccineras.

Men om vårdnadshavaren inte ger sitt godkännande är den nuvarande planen att Region Kronobergs ungdomsmottagningar ska göra mognadsbedömningar för minderåriga som vill vaccineras.

– Ungdomsmottagningarna är duktiga på att möta och prata med personer i den här åldern, säger Lena Andersson Nazzal.

Görs i undantagsfall

Den grupp minderåriga som inte beräknas få vårdnadshavares tillstånd är så pass liten i Region Kalmar län att de inte planerar på samma sätt som grannlänet.

– Vi tror att mognadsbedömningar endast kommer behövas i undantagsfall, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare, Region Kalmar län.

I videon berättar vaccinsamordnarna om sina tankar kring vaccineringen kopplat till höstens skolstart.

Vaccinationsstatistik i Kalmar och Kronoberg (vecka 26)

Kalmar färdigvaccinerade: 51,2 procent

Kalmar minst en dos: 71,2 procent

Kronoberg färdigvaccinerade: 44,6 procent

Kronoberg minst en dos: 59,9 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.