Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om Björns planer i klippet ovan. Foto: SVT / Nils Freckeus Arkitekter AB

Grönt ljus för Björns sekelskifteshus i Växjö – nu vill han bygga ett helt kvarter

Uppdaterad
Publicerad

Björn Sundebys kamp för ett sekelskifteshus i centrala Växjö har pågått i snart sex år. Först nu kan han börja bygga ett. Men han nöjer sig inte där: Nu har han köpt ytterligare två fastigheter i samma område – där han också vill bygga sekelskifteshus.

SVT har tidigare berättat om entreprenören Björn Sundeby, som efter en kamp mot arkitektetablissemanget lyckades få tillstånd för att bygga ett hus i sekelskiftesstil mitt i Växjö. Tanken var att huset skulle bli ett nytt huvudkontor för hans företag IST.

Året var då 2018 men sedan dess har bland annat en gata och ett antal parkeringplatser satt käppar i hjulet för byggstarten.

– Jag ville flytta en gata vid huset två meter åt sidan för att få rätt proportioner på huset. När jag fick igenom det hängde det istället upp sig på några parkeringsplatser, men nu är det löst, säger Björn Sundeby.

Avtal med Växjöbostäder

Gatan och parkeringsplatserna i frågan tillhörde Växjöbostäder.

– Vi är väldigt positiva till utvecklingen av området och nu är vi överens, säger ordförande i Växjöbostäder Rene Jaramillo (M).

Tillsammans har bostadsbolaget och Björn Sundebys företag IST skrivit ett avtal. I avtalet framgår det att Växjöbostäder säljer mark på cirka 600 kvadratmeter till företaget, gatan och parkeringsplatserna omfattas av ytan.

I avtalet står det också att företaget tar ansvar för att hitta en ny parkeringslösning och kostnad för det. De ska även stå för kostnaden för att flytta gatan.

– Vi fattade beslut om avtalet i styrelsen i slutet av oktober, säger Rene Jaramillo (M).

Kvarter med sekelskifteshus

Med problemen ur världen skulle byggandet i princip kunna börja. Men Björn Sundeby nöjer sig inte där. Nu har han köpt två fastigheter till i samma område som han också vill bygga om till sekelskifteshus.

För dem ska han nu söka en ny, kompletterande detaljplan. Sedan är det bara att hoppas på ett godkännande från byggnadsnämnden innan spaden kan nå marken.

Så här planeras Björns kvarter med sekelskifteshus se ut. Foto: Nils Freckeus Arkitekter AB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.