Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexandra Hagmer, Maja Olesen och Leon Thorby Löfberg har kvalificerat sig till Yrkes-SM i måleri. De går i samma klass på Kungsmadskolan i Växjö. Foto: SVT/Ida Andersson

Klasskompisarna från Växjö tävlar mot varandra i Yrkes-SM i måleri

Publicerad

Tre av åtta finalister i Yrkes-SM i måleri kommer från en och samma avgångsklass på Kungsmadskolan i Växjö, och är dessutom nära vänner. SVT Småland träffade dem under ett träningspass för att fråga om tävlingsnerver, och om framtiden.

Alexandra Hagmer, som är en av de tre eleverna, menar att det är en fördel att de är flera från samma klass, trots att de alltså tävlar helt individuellt.

– Det är superkul, särskilt då det är två av mina väldigt nära kompisar.

Så det blir inga sura miner om en av er vinner?

– Nej, verkligen inte. Då kommer vi att vara hur glada som helst för den personen, säger hon med ett leende.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år genom ett samarbete mellan LO, Svenskt näringsliv och staten genom olika skolmyndigheter.

För två år sedan hölls tävlingarna i Växjö. I år, när tävlingarna 20-årsjubilerar, äger arrangemanget rum i Karlstad. Det hålls 23-25 april.

23 av 190 från Kalmar och Kronoberg

Totalt 23 ungdomar från Kalmar och Kronobergs län finns bland de 190 tävlande som gör upp i 32 olika grenar. I grenen måleri går tre av de totalt åtta tävlande i samma klass på Kungsmadskolan i Växjö.

Eftersom alla de tre tävlande går sista året på gymnasiet är de alltså på väg ut i yrkeslivet i en bransch som har det tufft just nu. Men inte heller det verkar de tre kompisarna vara så oroliga över.

– Så är det till och från att det är låg- och högkonjunktur, men man får väl visa för företagen vad man går för, säger Leon Thorby Löfberg.

– Man kommer säkert bli varslad, men jag tänker att det är bara att kämpa på och försöka hitta jobb där det finns, säger Alexandra Hagmer.

Bytte utbildning till måleri

Leon började på ett teoretiskt gymnasieprogram, men bytte efter ett år och säger att han är jätteglad för att han tog steget. Även Maja Olesen hade till en början siktet inställt på ett annat program.

– Jag var väldigt osäker, men i sista valet där så tog jag upp målare som första och nu är jag jätteglad för det, säger Maja Olesen.

– Jag har alltid tyckt om att måla och varit väldigt pysslig av mig. Men jag sökte in först till en annan linje, men ändrade mig i sista sekund och jag kunde inte ha valt något bättre. Jag är supernöjd.

Tävlande i Yrkes-SM 2024 från Kalmar och Kronoberg

Bilskadereparatör:

Maher Wahba, Vimmerby

Butikssäljare:

Nora Dellheden, Växjö

CNC-tekniker svarvning:

Måns Kronmar, Vissefjärda

Emil Bermå Alexandersson, Hovmantorp

Sebastian Demirovic, Emmaboda

Felix Stigsson, Lindås

Hotellreceptionist:

Ida Ebenhart, Kalmar

Josh Hitchin, Kalmar

Astrid Svenras, Kalmar

Felicia Holgersson, Kalmar

Tilda Jonsson, Kalmar

Lastbilsförare:

Kalle Svensson, Klavreström

Anton Nelson, Borgholm

Alice Karlsson, Vena

Målare:

Maja Olesen, Växjö

Alexandra Hagmer, Växjö

Leon Thorby Löfberg, Växjö

Servering:

Thea Vitala, Kalmar

Rasmus Lilja, Kalmar

Svetsare:

Jacob Örnberg, Tolg

Träarbetare (tävlar i lag om tre):

Anton Broqvist, Växjö

Emil Karlsson, Växjö

Tekla Söderstjärna, Växjö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.