Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Värdefulla stenbroar i Småland riskerar rasa när vattenflödena ökar

Uppdaterad
Publicerad

När vattenmängden under vinterhalvåret ökar i åar och vattendrag för det med sig stora påfrestningarna på landskapets kulturbyggnader. Gamla stenbroar slits snabbare och riskerar med tiden att förstöras helt när trycket från vattnet ökar. Blidingsholmsbron i Tingsryds kommun är en av broarna.

Mörrumsåns vatten forsar fram under Blidingsholmsbron som ligger nära Ryd i Tingsryds kommun. Här förväntas vattenmängderna bli större i framtiden och görs ingenting riskerar bron att rasa.

Ida Stern är arkeolog vid Länsstyrelsen i Kronoberg, och hon ser redan nu effekter av större vattenflöden i vattendragen.

Klimatförändringar i Sverige

– Det uppstår sprickor i muren som är svåra att upptäcka. Bron som är byggd i början av 1800-talet utsätts för mycket tryck av vattnet, säger Ida Stern.

Försöker rädda bron genom att leda om vattnet

Blidingsholmsbron är bara en av många gamla kulturminnen som riskerar att förstöras när tillfällena med höga vattenflöden blir fler. För Blidingsholmsbron finns det dock en plan för hur den ska kunna räddas.

– Vi söker permanenta lösningar som innebär att det byggs ett så kallat omlöp runt bron som innebär att vattnet leds i en kanal vid sidan om bron och på det sättet minskar också belastningarna, säger Ida Stern.

Så har nederbördsmängden förändrats i området

Blidingsholmsbron går över Mörrumsån i Ryd i Tingsryds kommun.

Nederbörden i området har enligt SMHI ökat under perioden 1991-2020 jämfört med perioden 1961-1990.

Utslaget på hela året är ökningen cirka tio procent, men på vintern är ökningen cirka 20 procent enligt SMHI.

Hur har klimatet förändrats i Götaland?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) märks den största temperaturökningen. Den är omkring 1,5° i Götaland under vintern.  

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. I Götaland ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Götaland med som mest ungefär 30 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Götaland. I de nederbördsrika områdena i Bohuslän, Västergötland och Halland är årsnederbörden drygt 140 mm större. 

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet