Martina Berg och Emma Svensson, är förskollärare på Galaxen Foto: Hanna Nilsson

Klimatsmart förskola – ett lyft för verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

I Mönsterås finns en av få förskolor i landet som är byggda enligt passivhusteknik, alltså på ett klimatsmart sätt.

På förskolan Galaxen genomsyrar miljötänkandet även den pedagogiska verksamheten.

– Vi brukar säga till barnen att det är vi som är elementen. Om flera barn kommer in i ett rum och springer runt så blir det varmt, står rummet tomt så sjunker temperaturen, säger Martina Berg, förskollärare på förskolan Galaxen.

#vårtklimat – Småland

Återvunnen energi

Även om inga traditionella element är synliga med blotta ögat inne på förskolan så finns det extra värme. Men det är fjärrvärme som till stor del är återvunnen energi från bruket Södra cell utanför staden.

– Jämfört med en nybyggd klimatsmart villa så släpper det här huset ut fyra gånger mindre energi. Det är dock inte klassat som ett passivhus eftersom väldigt få byggnader når upp till de höga kraven. Men det är byggt enligt den metoden, säger Thomas Nilsson, teknisk chef Mönsterås kommun.

Minskar koldioxidutsläppen

Förskolan Galaxen stod klar för drygt ett år sedan. Den är byggd enligt passivhusteknik, vilket i stora drag innebär att huset är ett lågenergihus som bidrar till minskningen av koldioxidutsläppen.

För några år sedan byggde kommunen biblioteket enligt passivhusteknik och ville fortsätta på samma linje när det skulle byggas en ny förskola.

– Även om 95 procent av de byggnader som behövs i kommunen så är det viktigt att bygga energismart och alltid ha med det när det planeras nya byggnader.

2010 stod den första förskolan som byggdes enligt passivhusteknik klar i Stockholm. Nu finns det ett tiotal runtom i landet.

Det här är ett passivhus

Ett passivhus är ett hus som använder minimalt med energi och bidrar till minskningen av koldioxidutsläppen. Den köpta värmeenergin uppgår enbart till en femtedel av dagens byggnadskrav.

Krav för passivhus

Passivhus är en standard med flera olika krav som måste uppnås för att byggnaden ska kunna kallas passivhus.

Grunden för den svenska kravspecifikationen säger att byggnaden bara har 15 W värmeförluster per kvadratmeter vid +21 grader Celcius inomhus när det är som kallast utomhus, definierat av dimensionerande utetemperatur.

Till detta kommer att byggnaden skall vara lufttät, den får max läcka 0,30 l/s, kvm omslutande area vid ± 50 Pa tryckskillnad. Grundkravet för den internationella definitionen är max 15 kWh uppvärmningsenergi per år.

Källa: passivhuscentrum.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – Småland

Mer i ämnet