Hör Eures-rådgivaren, Banna Thioubou, berätta om kockbristen som ökat under pandemin och rekryteringen av europeiska kockar. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT, TT

Kockbrist i hela landet – Kalmar län rekryterar spanska kockar online

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på kockar i hela landet – och bristen har ökat i samband med pandemin då många kockar tvingades byta bana. För att möta efterfrågan på kockar rekryterar nätverket Eures personal från Europa. I Kalmar län kommer minst tio tjänster att tillsättas av kockar från andra länder.

Eures (European employment services) är ett nätverk där den svenska arbetsförmedlingen tillsammans med andra arbetsförmedlingar hjälps åt att rekrytera inom bristyrken. Syftet med nätverket är att främja fri rörlighet inom Europa.

Banna Thioubou, Eures-rådgivare på arbetsförmedlingen i Kalmar län, berättar att det finns ett stort behov av kockar. De räknar med att det kommer fattas 5 000 kockar år 2030 och att det i dag finns ett ännu större behov än innan pandemin.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Det är jättemånga som lämnat branschen, säger Banna Thioubou.

Alla kommer inte komma tillbaka

Hon tror att det kan bli svårt att få kockar som lämnat att komma tillbaka till branschen. En del har utbildat om sig och sökt sig till andra branscher, medan andra slagit sig till ro med mer bekväma arbetstider.

– Man får inte glömma att det är en väldigt tuff bransch med oregelbundna tider. Man ska jobba kvällar och helger.

Lösningen på kockbristen tror Banna Thioubou är att just rekrytera personal från andra europeiska länder. Främst rekryteras kockar från Spanien, men också från Frankrike samt Italien. Tidigare har Eures åkt ner till länderna för att rekrytera men i dag sker det via digitala mässor.

Hur många kockar behövs till Kalmar län?

– Det är svårt att säga. Men det är många, det är verkligen många, säger Banna Thioubou.

Hör Banna Thioubou berätta mer om kockbristen och den europeiska kockrekryteringen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet