Foto: Kaisa Andersson

Kommunalrådet om Arabyinsatsen: ”För tidigt att skära ner”

Uppdaterad
Publicerad

Växjös kommunalråd Anna Tenje (M) ser med oro på vad som nu händer i Araby efter att den så kallade Arabyinsatsen avslutades i september i år.

– Jag är oroad och tycker att utvecklingen är allvarlig. Arabyinsatsen lyckades öka tryggheten i området. Om saker nu börjar trappas upp igen så är det ogjort arbete som polisen gjorde under förra året.

Araby är ett av 14 utvalda områden i landet som polisen ska prioritera. Den så kallade Arabyinsatsen startade i slutet av februari 2016 och efter 18 månader avslutades projektet och polisledningen var då nöjd med resultatet. Men frågan är om resultatet håller i sig.

Poliser på plats oroade

Under tisdagen pratat SVT med polisinspektörerna Admir Smailagic och John Nilsson som jobbat i Arabyområdet de senaste två åren. De ser att det skett en försämring av polisnärvaron i Araby sedan projektet tog slut.

– Med de parallella uppgifterna vi har i dag kan vi inte bevaka Araby i den omfattning vi gjorde tidigare. Sen vet jag att chefer säger annorlunda och det står annorlunda i papper. Men i praktiken är det som händer, säger John Nilsson.

Polisinspektörerna Admir Smailagic och John Nilsson tycker också att Arabyinsatsen hade behövt fortsätta uppemot tre till fyra år i stället för 18 månader för att ge önskad effekt, en åsikt som delas av Växjös kommunalråd.

– Jag delar uppfattningen att det var alldeles för tidigt att skära ner på Arabyinsatsen. Det går inte att vända en utveckling i en handvändning utan det krävs tålamod och fortsatt prioritering, säger Anna Tenje.

Möte med polisledningen

Anna Tenje berättar att kommunen i våras hade ett möte med polisledningen i Syd. Där framförde polischef för region Syd Carina Persson bland annat att hon ville att Araby skulle bort från listan med prioriterade områden.

– Jag utgår från att det målet står fast, men det kan finnas anledning att följa upp det nu, säger Anna Tenje.

Har kommunen gjort tillräckligt?

– Det är klart att vi alltid kan göra saker ännu bättre, men vi har kraftsamlat. Bland annat har vi utökat budgeten för trygghetsskapande åtgärder. Vi gör mer nu än vi gjort tidigare, men vi har inga kommunala poliser. När det gäller trygghet som skapas av polisiärt arbete måste polisen och staten tas sitt ansvar.

TV:Se inslaget om politikernas oro över Araby

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosioner i Växjö

Mer i ämnet