Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oskarshamns kommunalråd Lucas Lodge (M) vill inte se en återöppning av äldreboendet i Misterhult. Foto: SVT

Kommunalrådet: Vore fel att öppna upp äldreboende i Misterhult igen

Uppdaterad
Publicerad

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn, tycker att äldreboendet Ängsbacken i Misterhult bör förbli stängt – även om det innebär att man bryter ett löfte om att följa folkomröstningen.

– Det vore olyckligt att gå emot något vi sagt tidigare, men vårt främsta uppdrag är att hushålla med skattemedel, säger han.

Under tisdagen var utredningen om gamla äldreboendet Ängsbacken i Misterhult, som fortfarande står tomt, på politikernas bord i kommunstyrelsens utskott för näringsliv, arbetsmarknad och teknisk verksamhet (KSNAT).

Enligt utredningen skulle en nyöppning kosta omkring 9 miljoner kronor, och kostnaden per boende skulle bli väsentligt högre än på andra äldreboenden i kommunen. Men hur förvaltningen räknat och skissat på hur boendet skulle utformas vid en nyöppning har redan mött kritik från boende i Misterhult.

Oskarshamn

Beslut skjuts fram

Politikerna beslutade under tisdagen att skjuta fram beslut i frågan till nästa kommunstyrelsemöte, och då vill man också se ett tydligare underlag kring hur förvaltningen räknat kostnad per brukare.

Men kommunalrådet Lucas Lodge (M), landar trots det i samma hållning som förvaltningen själva.

– Det vore fel att öppna igen, säger han.

Se honom berätta varför i klippet.

Ska diskuteras inom partiet

Frågan ska nu tas till Moderaternas partigrupp för diskussion och man ska även föra en dialog med samarbetspartiet Socialdemokraterna om vilken hållning man ska ha framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet