Kommunalrådet i Växjö vill anställa kommunala poliser. Han tycker det råder anarki. Foto: SVT

Kommunalrådets känga till polisen

Uppdaterad
Publicerad

Växjös kommunalråd Bo Frank (M) vill anställa kommunala poliser. Han är bekymrad över det ansträngda läget och menar att Sverige har anarki.

I förrgår inträffade en allvarlig knivskärning i Alvesta när en man rånades på dagskassan från sin näringsverksamhet. Händelsen är rubricerad som mordförsök men polisen har på grund av personalbrist inte kunnat genomföra grundläggande utredningsåtgärder.

Det har även varit färra poliser som jobbat med polisens speciella satsning på området Araby i Växjö, vilket SVT rapporterat om.

Anarkistiskt samhälle

Växjös kommunalråd Bo Frank (M) skrev i går på sin blogg att polisbristen ställer till problem: ”Vi är nära anarkisternas idealsamhälle. Ett samhälle utan poliser där var och en gör som man vill!”

Han tar upp att människor i Växjö hör av sig till honom och tipsar om öppen narkotikaförsäljning i kommunen. ”Har någon försökt ringa till polisen för att anmäla  brott?” skriver han på sin blogg.

Vill ha kommunal polis

Enligt honom har antalet poliser i Växjö minskat med 30 – 40 stycken. I en artikel i Smålandsposten i dag uppger han att Växjö skulle vilja lägga 15 miljoner kronor på egna poliser.

– Då är vi uppe nästan som det var när neddragningarna i Växjö inleddes, säger Bo Frank till tidningen.

Tillsammans med kommunalrådskollegan Per Schöldberg (C) tänker han skriva en motion till kongressen för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Kravet är att kommunerna ska få rätt att skjuta till pengar till polisen eller anställa egna poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.