Hälften av nyproducerade lägenheterna i Galaxen i Växjö är outhyrda

Uppdaterad
Publicerad

Det råder långa bostadsköer i Växjö, precis som i många andra städer i Sverige, men trots det står det lägenheter tomma. Nu har det gått ett år sedan alla lägenheter i nya bostadsområdet Galaxen i Växjö var inflyttningsklara. Men fortfarande saknar hälften av dem hyresgäster. 

Det kommunala bostadsbolaget Vidingehem AB i Växjö har byggt de 72 hyreslägenheterna i bostadsområdet Galaxen på Östra Lugnet. Varav 34 stycken saknar hyresgäster.

– Vi hade hoppats på ett betydligt bättre uthyrningsläge, men än så länge känner vi ingen panik. Det är klart att det påverkar vår ekonomi och vår hantering, men vi gör marknadsföring och försöker hyra ut, säger Anders Bengtsson (C), ordförande Vidingehem AB. 

Växjö

I klippet får du följa med på en liten visning i de nyproducerade lägenheterna.

Stor satsning med hög standard

Galaxen är Vidingehems största bostadsprojekt någonsin och grundstandarden är hög. Det gör också att hyrorna är relativt höga.

Tre rum och kök på drygt 73,9 kvadratmeter kostar till exempel 11 091 kronor och en fyra på 122 kvadratmeter kostar 15 197 kronor. Sedan tillkommer kostnad för parkering, bredband och varmvatten.

– Hyran kan vara avskräckande, men den är helt rimlig till den kostnaden vi har för nyproduktion idag, säger Anders Bengtsson (C).

När det gäller nyproducerade lägenheter finns det i dagsläget ingen bostadsbrist, enligt Anders Bengtsson, men däremot bland dem som behöver en billigare lägenhet. De som fick en hyresrätt i Växjö förra året hade i genomsnitt stått 7,2 år i kö.

– Framförallt bland de som ska flytta till sin första lägenhet, eller behöver en billigare lägenhet centralt, där finns det en bostadsbrist helt klart. 

Pandemin gjorde det svårare 

Området Östra Lugnet ligger i utkanten av staden och bostadsbolaget tänker att målgruppen främst är de som är 55 plus. De första två husen stod klara i november 2020 och andra två husen stod klara i april 2021. 

– Husen blev klara mitt under pandemin och då rörde folk inte på sig och det blev mindre inflytt till Växjö. Vi var inte ensamma om den här problematiken, säger Jesserina Flores, hållbarhets- och kvalitetsansvarig på Vidingehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet