Hyresgästföreningen: Nyproducerade lägenheter blir för dyra

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen ser problem med att de bostäder som byggs ofta blir för dyra för människor med normal inkomst. De vill se fler bostäder med rimliga hyror och därför vill de bland annat att investeringsstödet återinförs.

– Det är ett väldigt stort problem att de nyproducerade lägenheterna blir så dyra. Det påverkar människors möjlighet att välja ort, människors möjlighet att flytta hemifrån och människors möjlighet att separera till exempel, säger Inger Borg, tillförordnad regionordförande på Hyresgästföreningen sydost.

I bostadsområdet Galaxen i Växjö kommun har det byggts 72 hyresrätter, men ett år efter att alla var inflyttningsklara står fortfarande hälften, 34 stycken, tomma.

”Byggkostnaderna det är fel på”

Det kommunala bostadsbolaget Vidingehem medger att de höga hyrorna kan vara en av orsakerna  Till exempel kostar en trea på 73,9 kvadratmeter 11 091 kronor och en fyra på 122 kvadratmeter 15 197 kronor i kallhyra. Hyror som enligt bostadsbolaget motiveras av ökade kostnaderna för nyproduktion.

– Om det här är en rimlig hyra utifrån byggkostnaden så är det byggkostnaderna det är fel på, säger Inger Borg på Hyresgästföreningen sydost.

Hur kan man pressa ner byggkostnaderna? 

– Genom att till exempel återinföra investeringsstödet, se över om det går att införa fördelaktiga lån för byggkostnaderna och investeringsfonder för fastighetsägarna. Det finns många sätt för politikerna att ta sig an den här frågan.

Investeringsstöd slopades

Det statliga investeringsstödet infördes 2017 av S/MP-regeringen, med syfte att öka bostadsbyggandet. I höstas, i samband med att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas gemensamma budget vann majoritet i riksdagen, slopades dock stödet från och med årsskiftet 2022. Men Hyresgästföreningen vill se att det återinförs. 

– Enligt undersökningar som har gjorts kan investeringsstödet påverka hyran på uppemot 2000 kronor per månad, säger Inger Borg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.