Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Oklart vilka uppgifter som spridits efter IT-attacken

Uppdaterad
Publicerad

I kommunernas datasystem finns en stor mängd personrelaterade uppgifter och just nu är det oklart vilka uppgifter som kopierats under dataintrånget i Mörbylånga och Borgholms kommuner under tisdagen.

– Det är oerhört allvarligt att någon tagit sin in i våra system och kopierat uppgifter, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholms kommun.

Vad eller vem som ligger bakom dataintrånget i Borgholm och Mörbylånga är fortfarande oklart. Likaså vad syftet bakom det är. Däremot vet kommunerna att den eller de som ligger bakom intrånget tagit sig in i de båda kommunernas system och kopierat uppgifter därifrån.

– Men vi vet också att uppgifterna finns kvar i våra system, så de har inte försvunnit, säger Jens Odevall.

I datasystemen finns en stor mängd personrelaterade uppgifter, och det är i nuläget oklart vilka uppgifter som kopierats under intrånget.

Kommunchefen: Har den säkerhet som krävs

Trots intrångets allvarliga art anser Jens Odevall att kommunen har den säkerhet och de resurser som krävs.

– Den här typen av intrång sker överallt, på statliga myndigheter och på företag, så det är ingen småstadsföreteelse, säger han.

För de båda kommunerna handlar det just nu, förutom säkerhetsarbetet som pågår efter intrånget, att se till att lönerna betalas ut som vanligt och att all kommunal verksamhet fungerar.

– En av de svåraste uppgifterna just nu är kommunikation, säger Jens Odevall.

Länsstyrelsen: Antalet intrång har ökat

I syfte att underlätta just kommunikationen har  Länsstyrelsen i Kalmar lånat ut en kommunikatör till Mörbylånga kommun.

– Vi hjälper till med samordning i krislägen, säger Christina Karlberg som är kommunikationschef på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Hon säger också att de från Länsstyrelsens sida märkt att den här sortens intrångsförsök har ökat i kommunerna den senaste tiden.

– Men att intrångsförsöken stås emot visar ju också att säkerhetssystemens fungerar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.