Lessebo kommun ändrade tidigare beslut – ”Alla måste betala”

Publicerad

Lessebo kommun hade tidigare ett skriftligt avtal med Stig Johansson i Kosta om att befria honom från sophämtning. Ett beslut som upphävdes i och med att de nya soppbehållarna med fyra fack infördes.

Det är fem kommuner i Kronobergs län som har köpt in avfallshanteringen från SSAM, som sköter hanteringen av soporna.

För den tjänsten betalar fastighetsägarna en avgift. Alla måste betala oavsett om man fyller sin behållare eller inte. Det säger Conny Axelsson som är samhällsbyggnadschef vid Lessebo kommun.

– Taxan är uppbyggd så att alla betalar en grundavgift. Sedan betalar man olika beroende på vilken hämtningsintervall man har, säger Conny Axelsson.

Taxorna ändrades och gamla avtal blev ogiltiga när kommunen gav SSAM i uppgift att hantera soporna. Alla måste dra sitt strå till stacken och betala – oavsett om man har mycket sopor eller inga alls.

Kan ansöka om att sopor hämtas mer sällan

Ett alternativ säger Conny Axelsson, är att komma in med en ansökan till kommunen om att man vill ha ett undantag från renhållning.

Det kan till exempel handla om längre intervall mellan hämtningarna eller att flera hushåll delar på soptunnor.

– Jag har sett att Stig Johansson har skickat in en ansökan till oss. Den håller just nu på att handläggas av våra myndighetshandläggare på kommunen, säger Conny Axelsson.

Men oavsett vad beslutet nu blir när det gäller ansökan från Stig Johansson i Kosta så slipper han inte betala en grundavgift, för att han måste använda sig av kommunens återvinningscentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.