Livet kraschade när Jan-Erik Gylling fick en allvarlig hjärnsjukdom. Foto: SVT/Privat

Kommunens nya besked – svårt sjuka Janne får assistans

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i vintras har hjärnsjuka Jan-Erik Gylling och hans sambo kämpat för rätten till personlig assistans, men fått avslag. Men nu har kommunen tagit ett nytt beslut – och han får rätt till assistans.

Förra veckan kunde SVT Nyheter Småland berätta om Jan-Erik Gylling som är svårt hjärnsjuk och på kort tid gått till att behöva omfattande hjälp. Men i februari beslutade Hultsfreds kommun att hans grundläggande behov inte är tillräckligt stora – de menade att det räcker med drygt fyra timmar hjälp i veckan.

Nu har kommunen prövat hans fall igen och kommit fram till att behovet är betydligt större – uppemot 76 timmar i veckan. Sambon Kim Barman tog emot beskedet på telefon.

– Det var en otrolig lättnad, men jag blev också ledsen. Det var som en psykisk kollaps, säger hon.

Grunden för det nya beslutet är intyg från en läkare och en fysioterapeut som skickats in i april och i maj.

”Kommer bli bra”

Både Kim Barman och Jan-Erik Gylling känner att de borde fått hjälpen för flera månader sedan. Hela våren har varit en kamp för assistans, men också för att klara av vardagen och ekonomin, eftersom Kim har fått sköta om nästan all omsorg och varit tvungen att arbeta.

– Det här kommer bli bra. Jag måste bara återhämta mig, säger hon till SVT.

Jan-Erik Gylling säger att beskedet var en stor lättnad.

– Äntligen får vi upprättelse. Men det finns fortfarande en bitterhet, att man ska behöva strida för det är en självklarhet. Jag tänker på alla som inte har en sådan fantastisk människa som Kim vid sin sida, som orkar kämpa, säger han.

Kommunens avslag i februari har prövats av förvaltningsrätten och de ansåg att beslutet var rätt vid den tidpunkten. Kommunen tog inte ställning till de nya intygen förrän en ny ansökan skickades in, säger Ann-Gret Sillén, socialchef i Hultsfreds kommun.

Under den svåra tiden har de fått ett starkt stöd av IFK Göteborgs supportrar, se inslaget om det här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.