Så här såg det ut vid Kånna, söder om Ljungby, i februari 2020. Foto: SVT

Efter översvämningarna – så ska Ljungby skyddas

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2020 drabbades Ljungby kommun av stora översvämningar då ån Lagan fylldes med enorma mängder vatten. Den drastiska åtgärden blev att riva upp en väg intill en stenvalvsbro i Hamneda – en tillfällig lösning som nu ska bli permanent inför framtida översvämningar.

I klippet berättar Mattias Sjögren hur kommunen planerar inför översvämningar i framtiden.

SMHI har tidigare bedömt att risken för skyfall kommer att öka i Sverige. Men nya mycket mer detaljerade modelleringar har nu gjort forskarna ännu säkrare.

Om utsläppen fortsätter att öka kraftigt kan skyfallen bli 40 procent mer intensiva vid seklets slut än idag. Därför är det viktigt för kommuner att förbereda sig för att kunna motverka översvämningar som annars riskerar att komma allt oftare.

Kommunen i förberedelse

En av kommunerna som förbereder sig inför framtida översvämningar är Ljungby kommun.

När ån Lagan svämmades över i februari förra året, som en följd av ett kraftigt skyfall, fattade räddningstjänsten i Ljungby ett hastigt beslut om att riva upp vägen intill en bro i Hamneda för att på så sätt leda om vattnet och sänka vattennivån.

Nu ska den tillfälliga lösningen bli permanent inför framtida översvämningar.

I klippet här kan du se hur det såg ut i Hamneda i februari ifjol när vägen utanför Madeleine Björfjälls hus grävdes upp.

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet