Kommunen går inte i borgen för Taif

Uppdaterad
Publicerad

Tingsryds kommun säger nej till Taifs önskemål om borgen för ett lån på tre miljoner kronor. Det beslutade politikerna under ett extrainsatt sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Tingsryds AIF har trots sina framgångar i hockeyallsvenskan det tufft ekonomiskt. Därför har man ansökt om att kommunen ska gå i borgen för ett lån på tre miljoner kronor som skulle betalas tillbaka under tio år.

Pengarna skulle användas till att reglera gamla skulder. Men det blev nej från politikerna.

– Vi står i begrepp att fatta beslut om omfattande besparingsåtgärder i kommunen och det gör att vi inte känner att vi kan säga ja till detta, säger Mikael Jeansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Tidigare åtagande påverkar

Han säger att det handlar om en avvägning som måste göras och att det inte är någon lätt sådan. Det faktum att kommunen så sent som för två år sedan gick i borgen för ett lån på 2,5 miljoner kronor till föreningen har också påverkat dagens beslut även om det handlar om ett lån som är helt återbetalat till årsskiftet.

– Det spelar absolut in att det inte var så längesedan vi gjorde ett liknande åtagande.

Taif vill även låna ytterligare två miljoner kronor. För det lånet hoppas klubben att sponsorer och privatpersoner ska gå i borgen.

Det slutgiltiga beslutet om begäran om borgen till Taif tas på kommunfullmäktige den 14 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.