Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ida Andersson/SVT

Enhetchefen kritisk till utvisning – ”En modersmålslärare är ju en grundskollärare”

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun reagerar starkt på att deras modersmålslärare Nazish Bano inte kan söka arbetstillstånd från Sverige eftersom Migrationsverket inte räknar det som ett bristyrke. Grundskollärare är däremot med på listan över bristyrken, och Nazishs chef menar att hon borde räknas som en sådan.

– En grundskollärare kan ha en inriktning mot matte, no, idrott eller till exempel modersmål. Allting är ju likvärdigt, säger Kristina Hedenfalk, enhetschef på Växjö kommun, till SVT.

Det är bara personer som jobbar inom vissa bristyrken som har rätt att söka arbetstillstånd när de redan befinner sig i Sverige. Och modersmålslärare, som Nazish Bano jobbar som, finns inte med på Migrationsverkets lista över sådana yrken. Därför måste hon nu säga upp sig och åka tillbaka till sitt hemland Pakistan för att kunna söka sitt eget jobb igen.

Vad innebär det för er om hon måste säga upp sig och åka till Pakistan?

– Vi har ständigt annonser ute för modersmålslärare och att hitta en lärare i urdu, jag vet inte om vi kommer att lyckas med det. Vi har svårt att tillsätta till och med studiehandledare i det språket, där kompetenskraven är lägre, säger Kristina Hedenfalk.

Finns inte med på listan

Migrationsverket tar i samarbete med Polisen, Arbetsförmedlingen och Utrikesdepartementet fram en lista över de yrken som har rätt att söka efter att de rest in i landet. Och på den listan finns alltså inte modersmålslärare. Det gör däremot yrket grundskollärare, och Kristina Hedenfalk menar att modersmålslärare borde räknas som grundskollärare.

– En modersmålslärare är ju en grundskollärare, det är ju samma sak.

Hur lång tid det skulle ta för Nazish att söka nytt arbetstillstånd från sitt hemland är oklart. Men Migrationsverket skriver själva på sin hemsida att det i 75 procent av fallen tar åtta månader att handlägga ansökningar om arbetstillstånd.

”Kommer att förlora en lärare”

Och det är oklart om Växjö kommun kommer att hitta någon som kan ersätta Nazish under tiden.

– Vi kommer antagligen att förlora en lärare, och eleverna kommer att förlora sin lärare, säger Kristina Hedenfalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.