Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nazish Bano undrar varför hon som kvinna måste vara beroende av sin mans arbetstillstånd, när hon själv har ett heltidssjobb och egen lön. Hör henne berätta i klippet. Foto: Ida Andersson/SVT

Nazish ska utvisas trots fast jobb på Växjö kommun

Publicerad

Nazish Bano jobbar som modersmålslärare och studiehandledare i Växjö kommun. Men eftersom hennes mans arbetsgivare betalat för lite i lön ska hela familjen nu utvisas. Nazish själv har fått avslag på sin ansökan om arbetstillstånd, trots att hon har fast jobb.

Nazish har jobbat i Växjö kommun i drygt tre år. Hon är utbildad engelsklärare i hemlandet Pakistan men har just nu fast tjänst som modersmålslärare och studiehandledare för de elever som pratar det pakistanska språket urdu.

Men Nazishs rätt att befinna sig och arbeta i Sverige har varit kopplad till att hennes man haft arbetstillstånd. När det för ett drygt år sen var på väg att gå ut lämnade Nazish in en egen ansökan. 

Växjö

– Varför behöver jag vara beroende av honom när jag tjänar mina egna pengar, frågar sig Nazish retoriskt.

Måste söka från hemlandet

Men Nazish fick ett tydligt och klart avslag på sin ansökan. Som huvudskäl anger Migrationsverket att arbetstillstånd ska sökas från hemlandet. En process som oftast tar cirka åtta månader och som dessutom förutsätter att hon först säger upp sig. Det kan gå snabbare, men bara om den sökande har något av de yrken som enligt Migrationsverkets lista ses som bristyrken. På den listan står grundskollärare, men inte just modersmålslärare.

– Jag menar att vi är en sorts grundskollärare. Vi har en kursplan, vi följer Skolverkets regler och vi sätter betyg från sexan på samma sätt som i andra ämnen, säger Nazish.

Makens arbetsgivare gjorde fel

När Migrationsverket i stället gjorde en bedömning av om Nazishs mans arbetstillstånd kunde förlängas upptäckte de att hans arbetsgivare betalat ut för lite lön. Därför ska hela familjen nu utvisas och de har fått fram till 28 maj på sig att lämna landet. Trots att varken hon eller hennes man gjort något fel.    

Ärendet är överklagat till migrationsdomstolen i Malmö, men familjen får inte stanna kvar i väntan på domen.

– När vi fick beskedet kändes det som att vi var kriminella, att vi gjort nåt brott och bara måste fly, säger Nazish.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet