Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När det är 26 grader eller mer några dagar i sträck,” säger omsorgchef Mathilda Eriksson på frågan när det är för varmt på särskilda boenden. Hör henne berätta mer i videoklippet. Foto: SVT

Kommunen negativa till att hjälpa till med höjda hyror

Uppdaterad
Publicerad

Både personal och boende har efterfrågat markiser för att sänka temperaturerna på särskilda boenden. Växjö kommun har inte diskuterat om de skulle kunna hjälpa äldre som får höjda hyror på grund av att markiser installeras i deras lägenheter.

– Som det ser ut så är det en standardhöjning och då blir det ökning på hyran, säger Mathilda Eriksson, omsorgschef för särskilt boende i Växjö kommun, till SVT Småland.

När personalen larmade om värmen ombads de att fylla i protokoll över temperaturerna. De visar noteringar för 28 grader i en av lägenheterna flera gånger under en vecka juli.

Särskild uppmärksamhet vid 26 grader inne i flera dagar

– Det är klart att det är höga temperaturer och jag har full respekt för de som arbetar i det och bor där, säger Mathilda Eriksson, omsorgschef för särskilt boende i Växjö kommun, till SVT Småland.

Men Växjö kommuns egna rutiner för när de ska vara särskilt uppmärksamma på de boendes mående gäller först när det varit 26 grader inomhus flera dagar i sträck.

Så 24 till 25 grader det får man stå ut med?

– Det beror ju på hur länge det är också, och om det är i hela boendet eller bara i en viss del, säger Mathilda Eriksson.

Hjälp med hyran osannolikt

Just nu pågår ett arbete med att solskydda särskilda boenden runt om i kommunen. Om Kvarngården kommer att flyttas upp i den prioriteringen är just nu oklart. Men någon hjälp med hyran för de äldre som vill ha markiser i sina lägenheter är inte sannolikt.

– Det är ingenting som har diskuterats, säger Mathilda Eriksson.

Hör mer om värmen och vad kommunen hittills gjort i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer