Kommunen om knivlarmet på skolan: ”Kommunikationen kan förbättras”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med larmet om en knivbeväpnad person på gymnasieskolan Teknikum i fredags fungerade mycket bra enligt kommunens säkerhetsansvariga. Men det fanns brister i kommunikationen, både intern och externt.

– Vi lär oss av det, det är saker vi gjort mycket bra men det är också saker som vi behöver förbättra, säger Johanna Gunnarsson, verksamhetsutvecklare för säkerhet på Växjö kommun.

Det var i fredags som larmet gick om att en maskerad person med kniv synt i korridorerna på Teknikum i Växjö. Elever på skolan låstes in i klassrum, samtidigt hölls ytterdörrarna öppna om någon skulle behöva fly ut.

Fick inte veta

Detta var enligt planen, men det fanns också saker som fungerade mindre bra. Bland annat upplevde elever på Teknikum att de inte fick veta vad som hände utanför de låsta klassrummen.

Dessutom skickade en rektor på en annan skola ut felaktig information till anhöriga. Där stod att det kommit besked om att elever på Teknikum knivskurits, något som inte var sant.

– Information till elever och övriga medborgare är något vi kan bli bättre på, säger Johanna Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.