Foto: TT/Fredrik Sandberg

Växjö kommun sätter press på sopfuskare

Publicerad

Omkring 300 villaägare i Växjö har nyligen fått ett brev hemskickat från kommunen eftersom de inte sorterar sitt matavfall. Enligt kommunen ska de personerna betala drygt 1000 kronor mer i årsavgift.

-Vi vill gärna att kunderna sorterar sitt matavfall och att det inte slängs i restavfallet. Det är en miljöstyrande taxa. Om man inte sorterar så ska man ha ett abonnemang för osorterat avfall. 

Om man har ett abonnemang med två soptunnor, ett för matavfall och ett för restavfall, så är det billigare än att bara ha en soptunna för osorterat avfall. Skillnaden är drygt tusen kronor om året. 

Av de omkring 16 800 villakunder som har sophämtning i kommunen är det ungefär tio procent, eller omkring 2200 kunder som valt ett dyrare abonnemang för osorterade sopor.  

-Det finns personer som inte vill sortera, säger Jessica Cedervall.

Jessica Cedervall

Helt tomma matavfallskärl

Men de 300 som nu fått kommunens brev betalar inte den dyrare taxan. Enligt kommunen är detta personer som fuskar, alltså kastar allt avfall i samma behållare trots att man inte betalar för att få göra det.

–Det är kunder som under mer än ett års tid har haft helt tomma matavfallskärl och inte använt kärlen alls, säger Jessica Cedervall är renhållningschef på Växjö kommun.

Upplevts som hotfullt 

Brevet har skickats ut till kunderna efter ett uppdrag från politikerna att se över att rätt abonnemang används.  

I brevet står det att: ”Om sophämtarna fortsätter att notera att kärlet för matavfall inte används kommer du att flyttas till ett abonnemang för osorterat avfall. Eftersom Växjö kommun tillämpar en miljöstyrande taxa innebär ett abonnemang för osorterat avfall att du betalar en högre avgift för din sophämtning.”  

Det finns personer som uppfattat brevet som hotfullt. En person som fått brevet berättar för Smålandsposten att han inte alls fuskar, utan att hans matavfall gått ner i en egen kompost.

-Jag hoppas verkligen inte att det kan uppfattas som hotfullt och i så fall beklagar jag det. Det har inte varit vår avsikt. Men om man får ett brev där vi talar om att man inte gör det man ska så kanske man inte tycker att det är så roligt.  

Mer matavfall kan bli biogas 

För drygt en vecka sedan presenterade Växjö kommun en analys som visade att Växjöborna är fortsatt dåliga på att sopsortera. Den analysen visade också att restavfallet består till 15,7 procent av matavfall. 

– Det finns alltså en hel del matavfall till som skulle kunna sorteras ut och tas omhand för att bli biogas, säger Jessica Cedervall. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.