Växjöborna slänger många pappersförpackningar i sina sopor. Det visar Växjö kommuns plockanalys som de precis har genomfört. Foto: TT

Växjöborna fortsatt dåliga på att sopsortera

Uppdaterad
Publicerad

Växjöborna är fortsatt dåliga på att sortera sina sopor. Bara knappt hälften av soporna som slängts som restavfall är korrekt sorterat, vilket är en nivå som vi också har sett de senaste åren. Om ett tag ska därför kommunen erbjuda villaägare extra kärl för förpackningar. På så sätt hoppas Växjö kommun att deras plockanalys blir bättre om några år.

Växjö kommun genomför varje år en så kallad plockanalys av invånarnas avfall för att se hur mycket av avfallet som har sorterats rätt. Enligt 2018 års plockanalys var knappt hälften av det som sorterats som just restavfall, rätt sorterat. Framför allt är det förpackningar och tidningar som hamnar fel bland restavfallet.

– En förklaring kan vara att det finns sämre möjligheter i vissa områden till att sortera sina sopor, att det inte finns inlämning eller kärl för allt man behöver lämna iväg, säger Jessica Cedervall, renhåll

Jessica Cedervall, renhållningschef Växjö kommun. Foto: Privat

ningschef på Växjö kommun.

Ska införa fastighetsnära insamling

Enligt Jessica Cedervall har problemet med felsorterade sopor vuxit under de senaste åren.

– Vi behöver förbättra sorteringen av vårt avfall och det är den främsta anledningen till att vi ska införa fastighetsnära insamling i kommunen, säger hon.

Växjö kommun inför i februari 2020 ett nytt system för att komma till rätta med de här problemen. Alla villaägare erbjuds då ett system med flera olika kärl där man sorterar matavfall, restavfall, plast- och pappersförpackningar, metall och glas.

En Växjöbos soppåse består enligt 2018 års plockanalys av:

Matavfall 15,7 %

Tidningar och förpackningar 37,5 %

Elektronik (till exempel glödlampor och dvd-spelare) 1,73 %

Farligt avfall (till exempel batterier) 0,17 %

Restavfall (alltså korrekt sorterat) 44,7 %

Källa: Växjö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.