Cathrine Hevelius, chef för återvinning och avfall på Borgholm Energi. Foto: Kaisa Andersson

Lösa föremål förstör Borgholms sopsortering

Uppdaterad
Publicerad

Lösa föremål ställer till det när Borgholms hushållssopor ska sorteras optiskt. Nu ska Borgholm energi vidta flera åtgärder för att komma till rätta med den dåliga kvaliteten på kommunens avfall.

Efter att fiaskot med de gröna påsarna i Borgholm blev känt har flera oberoende analyser gjorts av kommunens sopor.

Den första visade att ungefär en tredjedel av soporna från Borgholm inte gick att sortera optiskt på grund av alla lösa föremål. Bland annat hittades madrasser, rep, trädgårdsavfall och lösa träskivor.

TV: Se hela inslaget här

Även i den andra sopanalysen, som visade ett bättre resultat, fanns lösa föremål som skor och stolsdynor.

– Delvis tror jag det är det här med sommaravfallet, där verksamheterna inte kan få sina kunder att sortera. Annars vet jag faktiskt inte varför. Vi försöker ju bena ut nu vad som är vad, säger Cathrine Hevelius, chef för återvinning och avfall på Borgholm energi.

Cathrine Hevelius, chef för återvinning och avfall på Borgholm Energi. Foto: Kaisa Andersson

Problem hos containerkunder

Men enligt avfallschefen har problemen med löst avfall synts tydligast hos de så kallade containerkunderna: de verksamheter på norra Öland som har en egen sopcontainer.

– Det är campingarna bland annat. Jag tror att det finns butiker som har containrar också. Vi ska titta på listorna och se vilka vi har på vintern och på sommaren, säger hon.

Slarv ska kartläggas

En rad åtgärder är nu på gång för att komma till rätta med problemen. Man ska bland annat börja registrera lösa föremål redan när avfallet lastas i sopbilarna för att hitta var i kommunen problemet är som störst.

Från och med den 1 november kommer dessutom Beab ta över ägandet av den omlastningscentral i Kalleguta där hushållsavfallet hamnar innan det körs till den optiska sorteringen utanför Kalmar.

– Vi siktar in oss på containerkunderna nu, att kunna separera dem från vanliga hushållskunder. Och lägga dem på olika ställen här och köra separat så att inte det ena smutsar ner det andra, säger Cathrine Hevelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.