Vissa campingägare plockar ur det värsta bråtet för hand ur hushållscontainern och kör det till återvinningen. Foto: Kaisa Andersson

Camping-vd: ”Vi har ett jätteansvar”

Publicerad

En oknuten soppåse med sågspån, en joggingsko och en sovsäck. Det är några av de lösa saker som SVT Nyheter hittar i containern för hushållssopor som står på Kapelluddens camping i Borgholm.

– Är man på semester så tenderar man att lämna en del rutiner hemma. Och då blir det lite sämre disciplin, det får vi nog erkänna, säger Thomas Nilsson, vd på året runt-öppna Kapelluddens camping i Borgholm.

Här, liksom på många andra campingar i kommunen, har man egen container för hushållssopor. Att de hittar campingstolar, förtält, grillar och andra lösa föremål i sin container är sommartid mer regel än undantag.

”Det är ett problem”

Enligt Borgholm Energi så är problemet med löst avfall störst hos containerkunderna. Och när SVT Nyheter gör en rundringning till campingar på norra Öland är det flera som känner igen sig i den beskrivningen.

– Det är ett problem. Vi har viss återvinning själva, men mycket hamnar ändå i hushållscontainern, säger Henrik Palmgren som driver Klinta Camping i Köpingsvik.

Försöker rensa ut

De rensar emellanåt ut större föremål för hand och kör till återvinningen, men det är omöjligt att få med allt.

Och det är inte bara campinggästerna som slänger löst skräp i containern. Bara det faktum att det står en öppen container gör att folk i allmänhet blir slarvigare, menar Henrik Palmgren:

– Just nu har vi ingen verksamhet och har tömt alla containrar för säsongen, men så hade vi glömt låsa en. Då är sommarstugeägare runt omkring som använder dem. Så sent som igår såg jag att det var någon som rensat ut hela sitt skafferi i vår container.

Viktigt med tydlig information

Campingarnas sopor blandas sedan med privathushållens sopor och gröna påsar, vilket orsakar problem i den optiska sorteringen.

Thomas Nilsson, vd på Kapelluddens camping i Borgholm. Foto: Kaisa Andersson

– I grund och botten har vi ett jätteansvar. Det är väldigt mycket människor vi ska hantera, och det är viktigt att vi har bra rutiner och är tydlig med vår information till gästerna, säger Thomas Nilsson på Kapelluddens camping.

Men uppenbarligen når inte den informationen fram?

– När vi märker att problem ökar så försöker vi bli ännu tydligare såklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.