Foto: Pontus Lundahl / TT

Kommunen slutar använda ordet ”brukare” – ger fel signaler

Uppdaterad
Publicerad

Nu slutar Tingsryd kommun använda benämningen brukare i sina verksamheter. Orsaken är att det ger fel signaler.

– Det associerar till att man förbrukar något när det istället handlar om omsorg av människor. Det kan också upplevas som kränkande. Då finns det andra lämpligare ord, säger Magnus Carlberg (S) socialnämndens ordförande.

Läs också: Språklektor: ”Trodde brukare skulle bli positivt”

Enligt Magnus Carlberg har han under långt tid fått synpunkter på ordvalet brukare, både från allmänhet och personal i verksamhet.

– Jag fick ordet presenterat för mig när jag blev ordförande för socialnämnden, innan dess hade jag inte mött det. Jag har själv heller aldrig varit bekväm med det, säger Magnus Carlberg.

Magnus Carlberg (S) Foto: Tingsryds kommun

I förslaget som legat till grund för beslutet att sluta använda brukare, står det bland annat ”Vilka ord vi väljer är viktigt”. Ordet brukare kan för många upplevas som kränkande och opersonligt”

Ersätts med flera andra

Nu kommer ordet bytas ut till olika benämningar beroende på vilken verksamhet det handlar om.

– Framförallt kommer vi använda oss av omsorgstagare, både inom äldreomsorgen och i omhändertagandet av de med funktionsnedsättning, förklarar han.

De övriga nya benämningarna är patient, deltagare och klient.

Men vad händer om de nya benämningarna ifrågasätts? Till exempel klient kan ju klinga fel?

– Det kanske inte finns det perfekta begreppet. Men jag har fått oerhört mycket positiv respons av att vi nu tar bort brukare, bland annat från medarbetare och pensionärsorganisaioner. Det är viktigt att lyssna till medborgarna. Just klient är ju ett vedertaget begrepp som används inom socialtjänsten och missbruksvård, säger Magnus Carlberg.

”Har hatat det sen det kom”

Även på sociala medier engagerar frågan. Och de flesta som kommenterar tycker att Tingsryds kommun gör rätt.

”Flaggan i topp för Tingsryd! Kalla oss gärna något värdigare än det förnedrande ordet brukare. Hoppas resten av landet hakar på!”, skriver en Gunnel Engman på facebook.

”Att det äntligen är någon vettig människa som kommet på det. Har hatat det sen det kom på 80 eller 90 talet. Kunde inte ta det i min mun”, skriver Maj Persson.

SOCIALSTYRELSENS DEFINITION

Brukare: person som får, eller som är föremål för en utredning om att få, individuellt behovsprövade insatser från socialtjänsten.

Patient: person som erhåller eller är registrerad för att erhålla hälso- och sjukvård.

Socialstyrelsens terminologi rekommenderas vid skriftlig dokumentation om personer som får insatser från kommunen eller vården. Däremot är det inte en rekommendation för vilket ord man ska använda när man man pratar med personer som tar emot vård och omsorg eller benämner dem i tal.

Tvärtom rekommenderar socialstyrelsen att man inte använder ordet brukare just i det talade språket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.