Mörbylånga kommun uppmanar allmänheten att inte gå för nära den döda valkroppen. Det finns risk att den exploderar. Foto: Peter Nilsson

Kommunen ryter till mot nyfikna besökare: Valen kan explodera

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga kommun nu går ut med en varning att inte gå för nära den döda valen som flutit i land på sydöstra Öland, då det finns risk att den exploderar. Enligt uppgifter ska personer vadat ut till kadavret.

Under tisdagen kom det till kommunens kännedom att privatpersoner vadar ut till den döda valen för att få sig en närmare titt på kroppen.

– Nu är folk så intresserade att de tar på sig vadarbyxor och klampar omkring bland valen, säger miljöchef Staffan Åsén till SVT.

Nu går kommunen ut på sin hemsida med en skarp uppmaning till allmänheten om att inte gå nära valkroppen då det finns risk att valen kan explodera.

– När myndigheterna arbetar vid valen gör man det med skyddsutrustning och hjälm. Just nu jäser valen på grund av förruttnelseprocessen och kan explodera. Det är stora krafter som man inte ska föringa, säger Staffan Åsén, miljöchef i Mörbylånga kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattendjupet vid valens stjärtfena uppskattas vara 60 centimeter och vid framdelen 120 centimeter. Foto: Fanny Asplund/SVT

Måste ha hjälm

När SVA under fredagen gjorde en fältprovtagning av valen berättade biolog Jasmine Stavenow att man som regel bär hjälm när man arbetar med döda och ruttnade valar. Anledningen till det är just för att en sådan valkropp kan komma att explodera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer