I sammanställningen nämns socialchefens uttalande om att den mördade pojkens familj varit aktuell för utredning inom socialtjänsten. Ett uttalande som kritiserats av JO eftersom det var sekretessbelagd information. Men det står ingenting om hur den typen av misstag ska undvikas i framtiden.
Medvetet beslut
Carina Karlund är informationschef på Ljungby kommun och står bakom sammanställningen. Hon medger att hon kunde ha skrivit mer om JO:s kritik.
”Röjer sekretessen igen”
Men hon säger också att beslutet att svara ja på en direkt fråga om pojkens familj hade haft kontakt med socialtjänsten var medvetet. I sammanställningen står det att beslutet fattades med hänsyn till barnperspektivet. Men Carina Karlund vill inte närmare uppge hur barnperspektivet ansågs kunna gynnas av att sekretessen röjdes.
– Om jag går in i det resonemanget så röjer jag sekretessen igen och därför har jag inte tagit med det, säger Carina Karlund.
Sociala mediers roll
Kommunen beskriver också problemen för skolpersonalen att hantera all den information som spreds kring mordet i sociala medier. Personalen visste sällan vilken av den här informationen som de kunde bekräfta i samtal med oroliga elever och föräldrar. ”En viktig erfarenhet är att vi behöver mer kunskap om hur sociala medier fungerar i händelser som denna”, står det bland annat i sammanställningen.
Församlingshemmet fel plats
Sammanställningen konstaterar också att personalen i många fall hade svårt att hantera sina egna känslor inför det inträffade och att kommunledningen måste vara lyhörd för när företagshälsovården bör kopplas in.
Dessutom konstaterar kommunen att det var fel att använda församlingshemmet som kriscentrum eftersom alla kanske känner sig hemma med att besöka en sådan lokal.
– Vi fick den synpunkten under själva händelsen, men vi vet såklart inte om det hade kommit mer folk även om det hade varit på annan plats, säger Carina Karlund.