Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har legat på sedan 2020 och tjatat, säger Patrik Itzel i Lessebo. Hör om kommunens väntan på Hesa Fredrik i klippet. Foto: TT och SVT

Lessebo fast i kön – har väntat på Hesa Fredrik i tre år

Uppdaterad
Publicerad

40 kommuner har ansökt om att få sätta upp varningssignalen Hesa Fredrik sedan kriget i Ukraina startade. Men MSB, som ansvarar för varningssystemet, är överbelastade och hinner inte med.

Lessebo kommun ansökte redan 2020 – men har fortfarande ingen ny varningssignal på plats.

Hesa Fredrik som den kallas i folkmun, är ett varningssystem utomhus som räddningstjänst eller SOS alarm aktiverar vid allvarliga händelser. En flera sekunder lång signal ljuder vid upprepade tillfällen och allmänheten uppmanas att söka information via Sveriges Radio P4.

40 kommuner har ansökt

Sedan kriget i Ukraina bröt ut i februari 2022 har MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, fått in ansökningar från 40 kommuner runt om i landet om att få sätta upp nya varningssystem.

MSB har också i uppdrag från regeringen att först prioritera att återaktivera de 580 varningssystem som redan finns i 75 kommuner.

Många väntar

Flera kommuner i Småland har ansökt om att få sätta upp helt varningssystemet i sin kommun. Markaryd har fått besked att de ska få men vet ännu inte när. Uppvidinge kommun ansökte i slutet av 2022, men den har ännu inte beviljats.

Lessebo kommun vill sätta upp tolv Hesa Fredrik i Lessebo, Hovmantorp, Kosta och Hovmantorp. De sökte 2020, men under 2023 har kommunen fått besked att signalen ska sättas upp, men flera gånger har det blivit uppskjutet.

– Det senaste beskedet jag har fått är det ska bli i år i alla fall, säger Patrik Itzel som är beredskaps- och säkerhetssamordnare i Lessebo kommun.

Kommuner som ansökt om Hesa Fredrik 2022-2023

Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Eksjö, Årjäng, Eskilstuna, Svalöv, Kävlinge, Ekerö, Öckerö, Sotenäs, Rättvik, Västerås, Orsa, Uppsala, Katrineholm, Sunne, Trelleborg, Vännäs, Östra Göinge, Österåker, Lund, Kisa, Gullspång, Säter, Malung/Sälen, Södertälje, Nacka, Mora, Upplands-Bro, Vaxholm, Visby, Hässleholm, Sundsvall, Partille, Tanum, Norsjö, Tjörn och Nynäshamn.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.