Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustkommun eller liten inlandskommun? Så går MSB:s prioriteringar till när ansökningar om Hesa Fredrik prioriteras. Foto: TT/SVT

MSB överbelastade av Hesa Fredrik-ansökningar efter Ukrainakrigets start

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Ukrainakriget startade har MSB fått in ansökningar från 40 kommuner som vill sätta upp varningssystemet Hesa Fredrik. Men kommunerna riskerar att få vänta flera år innan några fungerande tutor är på plats.

Innan Ukrainakriget började hade MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, fått in ansökningar från 14 kommuner som ville ha ljudsändare. Efter att kriget bröt ut kom det in ytterligare 350 ansökningar från 40 kommuner.

Tidigare hade myndigheten en handfull ansökningar per år, men nu är MSB överbelastade.

– Som det ser ut idag får man vänta några år. Vi ska återaktivera 580 system och underhålla de system vi har och sen tillmötesgå alla nya ansökningar, säger Anders Johannesson, enhetschef befolkningsskydd MSB.

Återaktivera system

MSB fick i uppdrag av regeringen att återaktivera sändare som inte varit aktiva på flera decennier, det handlar om 580 stycken i 75 kommuner. Arbetet påbörjades under 2022 och beräknas vara klart under 2024.

Tingsryd, Uppvidinge och Markaryd är kommuner i Kronobergs län som sedan tidigare inte haft varningssystemet utomhus, men ansökt om att få det. Det är idag oklart när och om alla system kommer vara på plats.

Anders Johannesson säger att alla ansökningar inte godkänns, MSB prioriterar utifrån behov och täckningsgrad. Om sändare redan finns på en plats eller behovet inte bedöms så stort kan en ansökan avslås.

Ekonomisk fråga

Men som i så många andra fall handlar det också om pengar. MSB har ansökt om 25 miljoner kronor extra årligen för att kunna sätta upp utomhusvarningssystemen.

– Varje system kostar ungefär 100 000 kronor att sätta upp. Pengarna har tidigare räckt till att byta och renovera gamla system. Men nu har vi äskat om mer pengar för att tillmötesgå ansökningar som kommit in. Vi fick extra medel på 40 miljoner av regeringen för att återaktivera sändare och köpa in nya under 2022 och det är de som vi håller på att återinstallera nu och då byter vi ut de gamla, säger Anders Johannesson. 

237 kommuner i landet har ljudsändare i dag.

Hör om hur MSB resonerar kring ansökningar i klippet ovan.

Kommuner som ansökt om Hesa Fredrik 2022-2023

Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Eksjö, Årjäng, Eskilstuna, Svalöv, Kävlinge, Ekerö, Öckerö, Sotenäs, Rättvik, Västerås, Orsa, Uppsala, Katrineholm, Sunne, Trelleborg, Vännäs, Östra Göinge, Österåker, Lund, Kisa, Gullspång, Säter, Malung/Sälen, Södertälje, Nacka, Mora, Upplands-Bro, Vaxholm, Visby, Hässleholm, Sundsvall, Partille, Tanum, Norsjö, Tjörn och Nynäshamn.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.