Foto: TT

Kommuner går till domstol – kräver pengar från Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner är missnöjda med den ersättning de får av staten för att ha tagit emot flyktingar. Och allt oftare hamnar de här kraven i domstol.

Förvaltningsrätten har sedan i början av förra året tagit emot över 3000 överklaganden från kommuner som vill ha ersättning av Migrationsverket. Det visar Ekots genomgång av domstolarnas målregister. 

Hultsfred begär pengar för skolbaracker 

Hultsfreds kommun är en av de som har begärt kompensation för att ha betalt för skolbaracker till asylsökande elever.  

Enligt kommunalrådet Lars Rosander (C) rör det sig om 44 fall som Hultsfred överklagat till förvaltningsrätten och alla fallen rör modulerna.

Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun.

– Vi hyr moduler för ungefär 10 miljoner per år. Tidigare har vi fått ersättning från Migrationsverket. Men sedan i slutet av 2017 så har vi inte fått betalt och det är de besluten vi överklagat. Eftersom det är många moduler och besluten gäller kvartalsvis så blir det många överklaganden, säger han.

Enligt P4 Kalmar har Västerviks kommun överklagat 129 fall och Oskarshamn 30 fall till Förvaltningsrätten gällande statlig ersättning för asylsökande under 2018 och fram till oktober 2019.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer